Fredis Centrāltirgū gatavo veģetāri. FOTO
“Ja iegriežos Centrāltirgus sakņu paviljonā svētdienas rītā, tad man kāpostu tantiņas piedāvā skābētu kāpostu sulu. Es gan saku, ka nav man nekādu paģiru, vispār neesmu vakar dzēris, bet viņas vienalga piedāvā. Tad nu paņemu arī. Ledaina! Kārtīgs vitamīnu belziens!” smej Fredis.
Fredis: “Ķiploki jāēd visiem”
Nu jau viņš pēdējos gadus ir veģetārietis un uz Centrāltirgu nāk pēc garšaugiem un salātiem. “Te ir labi marinējumi,” atzīstas Fredis. Arī Latvijā audzētos ķiplokus viņš augstu vērtē. Fredis prāto, ka visiem vajadzētu ēst daudz ķiploku, tad nebūtu jāuztraucas ejot cilvēkos, – visi smirdētu pēc ķiplokiem, un visi būtu veselīgi.
Savu ēst gatavošanu kopā ar gardēdi Jāni Ozolu Fredis sāk ar savu recepti. “Apetītes maitātājs,” viņš nodēvē gardo kokteili un paskaidro: “Tas ir kā pirms kāzu mielasta – viesiem pasniedz kūku un vīnu. Tas tādēļ, lai pēc tam tik daudz karbonādes neēstu.”
Kokteilis iznāk gan smaržīgs un gards, gan ļoti sātīgs. Pēc tā baudīšanas var ļauties pārējo trīs ēdienu gatavošanai. Fredis atzīstas – viņam patīk gatavot ēst, un to arī viņš regulāri dara.
Veģetārietis politikas dēļ
Cepot sieru, Fredis atzīstas, ka esot ceļā uz vegānismu, taču pagaidām viņa ēdienkartē vēl esot gan siers, gan olas, gan piens un piena produkti. Lēmums kļūt par veģetārieti nācis pēkšņi vienā dienā, kad Saeimā apsprieda likumu par rituālo lopu kaušanu. Protestējot pret visu šo liekulīgo runāšanu par humānāku un garīgāku kaušanu, Fredis izdarīja savu izvēli. Gaļas un zivju viņa ēdienkartē nepietrūkst, un fiziski viņš jūtas pat veselīgāks un spirgtāks nekā iepriekš.
Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai arī atkārtojumu TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā http://www.rct.lv/lv/tv-garsigi-dzivojam/ vai
Otrā raidījuma receptes
4 personām. Pagatavošana – 1 stunda
• 2 nelieli kabači vai cukini, vēlams dažādās krāsās
• 4 vidēji tomāti
• 4 kartupeļi
• 1 kālis
• 2 iepakojumi Mocarella siera
• 150 g Dor Blu siera
• Sāls, pipari, timiāns
Notīra kartupeļus un kāli. Griež apaļās pāris milimetru biezās ripiņās kāli, kartupeļus, tomātus, cukini. Kārto cepamtraukā pamīšus dažādas šķēlītes vertikāli. Kad trauks skaisti piepildīts, pārkaisa ar jūras sāli, pipariem un timiānu. Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 190 grādu temperatūrā 50 minūtes. Pēc tam izņem no cepeškrāsns, pārkaisa ar sadrupinātu Dor Blu sieru un saplucinātu Mocarella sieru. Liek vēl uz dažām minūtēm cepeškrāsnī, lai siers sakūst.
Cepts siers
4 personām. Pagatavošana – 20 minūtes
• 500 g mājās sieta siera
• 2 olas
• Rīvmaize apvārtīšanai
• Ķirbju sēklas
• Balzamiko etiķis
• 100 ml lāceņu ievārījuma (var izmantot arī smiltsērkšķu ievārījumu)
Sieru sagriež 12 šķēlēs, 4 šķēles cep, pirms tam apvārtot olā un rīvmaizē, 4 šķēles cep, apvārtot olā un sasmalcinātās ķirbju sēklās, 4 šķēles cep bez apvārtīšanas. Skaisti kārto dažādās šķēles uz šķīvjiem. Pasniedz ar ievārījumu.
Freda kokteilis "Smūzijs"
4 personām. Pagatavošana – 5 minūtes
• 2 āboli
• 2 banāni
• 500 ml sojas piena
• 100 g Indijas riekstu
• 100 g mandeļu
• Dateles
• 1 tējkarote kanēļa
Visas sastāvdaļas sablenderē. Ja dateles ir ar kauliņiem, tos pirms tam izņem.
Citronu krēms
4 personām. Pagatavošana – 10 minūtes
• 280 g saldā krējuma
• 50 g cukura
• 50 ml baltvīna
• ½ citrona – rīvēta miziņa un sula
• Plāni mandeļu cepumi vai ogas dekorēšanai
Sakuļ saldo krējumu ar cukuru, līdz tas ir vieglās putās. Iemaisa vīnu, lielāko daļu citrona miziņas un sulu. Saliek krēmu glāzēs vai bļodiņās, pārkaisa ar atlikušajām citrona miziņām un pasniedz ar mandeļu cepumiem vai ogām.
Fredis Centrāltirgū gatavo veģetāri
Anda Leiškalne/publicitātes foto