Mārtiņdienas zoss ar šefpavāru

Mārtiņdienas zoss ar šefpavāru

Jauns.lv

Ja Mārtiņos vēlies pagatavot fantastiski garšīgu Mārtiņdienas zosi, tad šosvētdien, 10. novembrī, jau pulksten 9.25 jāskatās kulinārais raidījums Garšīgi dzīvojam. Šajā raidījumā pie gardēža Jāņa Ozola viesosies BIBLIOTĒKA N°1 Restorāns šefpavārs Māris Jansons.

Mārtiņdienas zoss ar šefpavāru...

Kā pirkt un kā pildīt Mārtiņdienas zosi, kā pagatavot vienkāršas, gardas un aromātiskas piedevas zosij, kādi pavārmākslas noslēpumi jāizmanto, lai zoss cepetis izdotos, to visu skatītājiem raidījumā atklās šefpavārs Māris Jansons. Izrādās – topinambūri ir ne vien veselīgi, bet arī vienkārši pagatavojami un īsta pavāra rokās – gardi. Tāpat arī bumbieri var kļūt par izmeklētu desertu, ja vien zina – kā. Un tas izrādās pavisam vienkārši.

Māris Jansons gatavo gan ļoti mūsdienīgi un izsmalcināti, gan ļoti latviski. Viņš ir bijis viens no šefpavāriem, kas 2006. gadā nāca klajā ar manifestu par mūsdienu latviešu virtuvi, ceļot godā pašmāju produktus un rādot, kā tos var pagatavot visaugstākajā līmenī un garšīgi.

Lai gan pildītā zoss Māra Jansona izpildījumā iegūst neparastu garšu buķeti pateicoties arī ne visos veikalos nopērkamai sastāvdaļai – vārītiem ēdamajiem kastaņiem (pie mums augošie nederēs), tomēr gardu zosi var pagatavot arī bez tiem. Kas ir tas, kas noteikti jāievēro, un kas ir tas, ko katrs var variēt pēc savām iespējām un fantāzijas – skatieties raidījumā.

Ja vēlaties jau svētdien gatavot kopā ar Māri Jansonu, tad ieteicams laikus iegādāties šādus produktus:

Zoss cepetim:

Apmēram 3,5 kg smagu zosi, labāk mātīti

Galviņa ķiploku,

Sāls un pipari

Medus

Kociņi zoss aizspraušanai vai kulinārā adata un diegs, folija.

1 kg topinambūru

500 g rožkāpostu (Briseles kāpostu)

200 g sviesta

200 g pērļu sīpoliņu

Timiāna bunte

Rozmarīna bunte

Sāls un pipari

Rapšu eļļa

Kartupeļi, burkāni

4 lieli bumbieri

4 krustnagliņas

2 mazas lauru lapas

1 standziņa kanēļa

1 citrona miziņa

125 g brūnā cukura

750 ml sarkanvīna

Kartupeļu vai kukurūzas ciete

Tiekamies Mārtiņdienas mielasta gatavošanā šosvētdien, 10. novembrī, TV3 pulksten 9.25 no rīta vai arī atkārtojumu TV3 play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Stundu pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes paredzēts publicēt internetā – portālā www.kasjauns.lv un Rīgas centrāltirgus mājas lapā

Anda Leiškalne/Foto: Jānis Saliņš