Marijas klostera piparkūkas: jācep jau pirms Ziemassvētkiem
Šīs piparkūkas jāizcep jau pirms Ziemassvētkiem (vēlams pat astoņas nedēļas iepriekš), lai tās skārda kārbā kļūtu trauslas un garšīgas.
Sastāvdaļas
Olas 6 gab
Nelielas piparkūku formiņas
Smalki sakapāti mandeļu un lazdu rieksti 150 g
Sakapātas citrona un apelsīna sukādes 150 g
Muskatrieksts 1/4 tējk.
Kardamons 1/2 tējk.
Krustnagliņas 1/2 tējk.
Milti 1 100 g
Kanēlis 2 ēd.k.
Remdens medus 300 g
Cukurs 600 g
Milti mīklas rullēšanai
Gatavošana
30 minūtes plus 1 diennakts mīklas atdzesēšanai, plus 2–2,5 stundas cepšanai
Sagatavo produktus. Sajauc miltus ar garšvielām. Lielā traukā ar putojamo slotiņu viegli saputo olas ar cukuru, līdz masa ir viendabīga. Pievieno medu, sukādes un riekstus.
Gatavo piparkūku mīklu. Olām pievieno miltus un mīci, līdz mīkla ir spīdīga un vijīga – tāda, ka var izrullēt. Iespējams, miltus vajadzēs vairāk. Noliec mīklu uz vienu dienu ledusskapī.
Veido un cep piparkūkas. Izrullē mīklu, cik vien plānu vari, ar formiņām izspied. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem, ieklāj pannā cepampapīru, uz tā liec sagatavotās piparkūkas. Cep aptuveni 15 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē uz restēm.
Gatavās piparkūkas liec skārda kārbās.
Žurnāls "Labu Apetīti" / Foto: All Over Press