Roberto saimniekojot atceras dzimteni un mammu

Roberto saimniekojot atceras dzimteni un mammu

Jauns.lv

“Maestro Džovani!” ieradies raidījuma “Garšīgi dzīvojam” virtuvē Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā, raidījuma vadītāju diriģentu un gardēdi Jāni Ozolu savā dzimtajā itāļu valodā meklē dziedātājs Roberto Meloni.

Roberto saimniekojot atceras dzimteni un mammu...

Mirklīti padiskutējuši itāliski, abi pievēršas kulinārajai mākslai. Roberto gan atzīstas, ka ar ēst gatavošanu viņš ir uz jūs – nekad neesot pacietības stāvēt pie plīts. Tomēr zinoša gardēža vadībā viņš ļaujas šim piedzīvojumam.

“Mamma, skaties, es taisu ēst!” patiesā sajūsmā par veiksmīgu darbošanos sev tik netipiskā jomā operatora kamerai māj Roberto.

Viņš arī atklāj, kā Ziemassvētkus svin viņa dzimtajā Sardīnijā. Tas ir laiks, kad satiekas visa ģimene. “Ir radinieki, kas satiekas tikai Ziemassvētkos un bērēs,” skaidro Roberto. Gadu no gada radinieki paliek tie paši, vienīgi sejās krunku vairāk.

Roberto nāk no lielas ģimenes – viņš ir jaunākais no pieciem bērniem. Kopā viņi ir divi brāļi un trīs māsas.

Tā kā Meloni ģimene nodarbojas ar aitkopību un viņiem ir apmēram 600 aitu liels ganāmpulks, tradicionāli Ziemassvētkos ceļ galdā ēdienus, kas pagatavoti no jēra. Tas ir kā rituāls, kad Roberto mamma gatavo Ziemassvētku maltīti, bet vīramāte rūpīgi skatās, kā vedekla to dara. Arī katra no trīs māsām vēl taisa savu delikatesi no jēra gaļas.

Visgardākais ēdiens pasaulē Roberto šķiet viņa mammas vārītā gaļas zupa. “Nekur nav tā kā mammai!” Ar vieglām ilgām balsī atzīst dziedātājs. Tomēr no četriem ēdieniem, ko viņš gatavoja raidījumā, tikai saldais ir cēlies no Itālijas. Pārējie trīs tapa pēc Jāņa Ozola sarūpētām receptēm.

1 l buljona

1 paliels sīpols

Pusīte cukini

1 ķiploka daiviņa

Selerijas kāts

Timiāns

350 g vistas akniņu

200 ml saldā krējuma

Sāls, pipari

Neliela buntīte diļļu

Vismaz divas stundas pirms gatavošanas iemērc šķeltos zirņus ūdenī. Akniņas nomazgā un sagriež mazākos gabaliņos, smalki sagriež sīpolu, cukini, ķiploku, seleriju un timiānu. Uz karstas pannas ar olīveļļu cep akniņas. Uzber sāli un piparus. Cep piecas minūtes apmaisot. Pievieno sīpolus, pēc kādas minūtes cukini, tad vēl pēc minūtes seleriju, timiānu un beigās ķiplokus. Nedaudz apcep un pasautē. Kad viss ir pannā, uzliek vāku.

Kamēr akniņas pannā ar vāku sautējas (uz lēnas uguns minūtes piecas), nolej šķeltajiem zirņiem ūdeni un ber karstā buljonā. Vāra 25 minūtes. Sāli pievieno pēc gaumes.

Kamēr zirņi vārās, pielej akniņām saldo krējumu un turpina sautēt uz mazas uguns 20 minūtes.

Uz zupas šķīvja sākumā izkārto akniņas, virsū uzliekot diļļu kaudzīti. Sablenderē zirņus ar buljonu, līdz izveidojas biezzupa. Aplej akniņas ar zupu. Pipari un dilles dekoram un smaržai.

Viegli pagatavojami iesmiņi, kuros nelieli kartupelīši mijas ar gaļu. Var izmantot cienastam pie bufetes tipa galda.

Laiks pagatavošanai 40 minūtes

4 personām (8 iesmiņiem) nepieciešams:

16 mazi kartupeļi

700 g cūkas karbonādes

1 citrons

2 ēdamkarotes svaiga vai 2 tējkarotes kaltēta rozmarīna lapiņu

3 ēdamkarotes olīveļļas

½ citrona sulas

Eļļa cepšanai un apziešanai

Kartupeļus vāra ar visu mizu 10–12 minūtes, līdz tie tikko mīksti. Rūpīgi nokāš. Nogriež gaļai treknumu, ja tāds ir, un sagriež to apmēram 3 centimetrus garos kubiņos. Gaļu pārmaiņus ar kartupeļiem sadur uz 8 koka iesmiņiem, kas pirms tam izmērcēti ūdenī. Iekur cepeškrāsni. Svaigo rozmarīnu sagriež, pēc tam samaisa ar citrona sulu, pieliek sāli un piparus.

Apziež cūkgaļu ar marinādi. Cep cepeškrāsnī 14 minūtes, pēc 7 minūtēm vēlreiz apziežot ar marinādi un apgrozot. Pasniedz ar daiviņās sagrieztu citronu.

Šie salāti sniedz svaigumu, bagātīgu garšu un izsmalcinātību.

Laiks pagatavošanai 10 minūtes

4 personām nepieciešams

1 šķēle baltmaizes

4–5 daiviņas tīrīta greipfrūta

Neliela sauja lapu salātu

½ avokado

50 ml vīnogu kauliņu eļļas

50 g Rokforas siera

Saplucina maizi kumosos un cepeškrāsnī apgrauzdē zeltainus. Nomizo avokado un sagriež plānās daiviņās. Uz šķīvja kārto salātu lapiņas, uz tām greipfrūtu, avokado un sadrupinātu sieru. Pārkaisa ar grauzdiņiem un pārlaista ar eļļu.

Klasisks itāļu saldais ēdiens, kam interesantu garšas niansi piešķir kokosriekstu piens un svaigu garšas kontrastu – no avenēm pagatavotā mērce.

Laiks pagatavošanai kopā ar atdzesēšanu un sastingšanu viena stunda

Četrām personām nepieciešams:

200 ml kokospiena

200 ml saldā krējuma

100 g želejas cukura “Multi”

1½ tējkarotes vaniļas cukura

200 g aveņu

2 tējkarotes cukura

Želejas cukuru sajauc ar kokospienu un saldo krējumu, pievieno vaniļas cukuru. Masu uzvāra, un ļauj visam vārīties 30 sekundes uz mazas liesmas, nepārtraukti maisot. Salej 4 trauciņos un liek ledusskapī atdzesēties un sastingt.

Aveņu mērci pagatavo, ogas sablenderējot ar cukuru. Pirms pasniegšanas Panna Cotta pārlej ar aveņu mērci.

Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai arī atkārtojumu TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā http://www.rct.lv/lv/tv-garsigi-dzivojam/ vai www.centraltirgus.lv

Roberto saimniekojot atceras dzimteni un mammu

Anda Leiškalne/Publicitātes foto