Kā apēst burkānu? Glazētu burkānu recepte
Francijā un Vācijā medū mērcētu burkānu Jaungadā pasniedz desertā katram ģimenes loceklim, tā vēlot stipru veselību. Interesanti, ka krievi burkānus novāca līdz 21. septembrim – Svētā mocekļa Kornilija dienai, jo vēlāk tie vairs neaugot un tikai nīkuļojot. Frančiem un vāciešiem populāras ir burkānu mērces ar sīpoliem, ko pasniedz ar maigu teļa gaļu. Vācijā no kaltētiem burkāniem vāra tā saukto kareivju kafiju. Bet senākais burkānu saglabāšanas veids ir to konservēšana medū.
Glazēti burkāni
6 personām; gatavošana 15-20 minūtes
Sastāvdaļas
1 kg burkānu
50 g sviesta
1 ēdk. kļavu sīrupa
1 ēdk. pilngraudu sinepju
sāls, malti melnie pipari
1. Burkānus notīri, sagriez aptuveni 8 cm garumā, tad sagriez stienīšos. Liec pannā, pārlej ar vārošu ūdeni tā, lai ūdens pārklāj burkānus. Uzvāri, uzliec vāku un vāri 4-5 minūtes, līdz burkāni mīksti.
2. Nelielā pannā karsē sviestu. Kad sviests izkusis, pievieno kļavu sīrupu. Kad sviests ar sīrupu sajaucies, iemaisi to sinepēs. Burkānus nolej, nosusini un liec sasildītā bļodā.
3. Pārlej burkāniem karstu glazūru, ja vajag, pievieno sāli un piparus. Glazētos burkānus pasniedz kā piedevas pie cepeša vai medījuma, bet var sukāt iekšā arī tāpat.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Imants Ķīkulis (no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva)