foto: Oksana Parafeniuk / Alamy/ Vida Press
Rtveli
Dzīvesstils
2022. gada 3. novembris, 06:00

Rtveli

Reklāmas projekts

Vīnogu ražas novākšana ir svētku laiks ikvienā valstī visā pasaulē, taču ne daudzām no tām ir īpašas brīvdienas šim laikam, savukārt gruzīni katru gadu ap septembri vai oktobri svin Rtveli (Vīnogu ražas novākšanas svētkus), visas dienas garumā svinot sava darba augļus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ikviens saprātīgs ceļotājs meklēs ieskatu apmeklētās valsts etniskajā identitātē un unikālajā būtībā caur vietējo acīm. Gruzijā nav labāka veida, kā izprast valsti un tās iedzīvotājus, kā piedaloties Rtveli - šie svētki ir pilni smieklu, skaistu melodiju, dzīvespriecīgu deju, labsirdīgu joku un dzīvespriecīgas kņadas, kas ir patiesa gruzīnu rakstura un tautas identitātes izpausme.

Gruzīnu tautai ģimene ir svēta, un Rtveli iemieso šo vērtību, pulcējot ģimenes uz ikgadējiem svētkiem. Ģimenes locekļi, kas jau sen ir pārcēlušies prom no dzimtajiem ciemiem, atgriežas senču zemē, lai piedalītos šajā kolorītajā rituālā, kas apvieno paaudzes, lai novāktu vīnogu ražu.

Rtveli nebūt neaprobežojas tikai ar ģimenēm, bet tajos var piedalīties jebkurš ceļotājs Gruzijā. Vīna dārzu īpašnieki labprāt uzņems viesus savā pulkā un būs pateicīgi par papildu rokām, kas palīdzēs novākt vīnogas.

Pēc ražas novākšanas vīnogas izspiež lielās tvertnēs. Tikmēr sievietes uz ugunskura gatavo tradicionālos saldumus, jo īpaši tatara un slaveno un neticami garšīgo churchkhela, kas ir gruzīnu iecienīts gardums.

Rtveli supra jeb tradicionālo mielastu gatavo saimniece, un tas ir patiesi pārsteidzošs gruzīnu gardumu klāsts: hinkali pelmeņi, pikanti satsivi ēdieni no vistas gaļas un valriekstiem, pupiņas ar piegaršu jeb lobio un hačapuri siera maize, kā arī daudz zaļumu, svaigu dārzeņu un augļu. Vīns plūst kā ūdens, un ģimenes galva, kas pilda tamadas (tostu vadītāja) pienākumus, paceļ pirmo tostu: "Par mūsu dzimteni!" Elegantas runas tostu veidā turpinās visu vakaru, skanot skaistām melodijām.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar TRIBE INTERNATIONAL