Mode
2020. gada 20. oktobris, 10:46

Modes muzejā stāstīs par videi draudzīgas garderobes veidošanu

Jauns.lv

23. oktobrī plkst. 18.30 Modes muzejā notiks muzeja speciālistes Agritas Grīnvaldes lekcija “Mode un vide”. Lekcijas uzmanības centrā būs divas tēmas: modes industrijas milzīgā ietekme uz apkārtējo vidi un ieteikumi stilīgas, dabai draudzīgas un ilgtspējīgas garderobes veidošanā.

Ilgstpējīga mode un modes industrijas milzīgā ietekme uz apkārtējo vidi jau vairākus gadus ir ārkārtīgi aktuāla tēma. Pasaulē dzīvo vairāk cilvēku nekā jebkad agrāk, un mums pieejama tāda apģērbu izvēle, kādas nekad agrāk nav bijis. Taču milzīgais resursu daudzums, kas tiek tērēts, lai saražotu tik daudz apģērba, lielākoties tiek izniekots, jo mēs gan pērkam vairāk nekā agrāk, taču valkājam drēbes īsāku laiku – apmēram par trešdaļu īsāku laiku nekā vēl pirms 15 gadiem. Ap 80% tekstila industrijas radīto materiālu nonāk atkritumos vai tiek sadedzināti. Arī Latvijā cilvēki izmet atkritumos apmēram trešdaļu sev nevajadzīgā apģērba – tas ir vairāk nekā 40 tūkstoši tonnu tekstila ik gadu!

Modes muzeja speciāliste Agrita Grīnvalde stāsta: “Atšķirībā no senākiem laikiem mēs vairs nezinām, kur, kā un kādos apstākļos tapis apģērbs, ko valkājam – tas kļuvis unificēts un bezpersonisks. Tas – un vēl zemā cena – ir galvenais iemesls, kāpēc mums atšķirībā no mūsu vecmāmiņām ir tik viegli izmest ārā apģērbu, kas vairs nešķiet pievilcīgs.”

Ātrā mode, kā to visbiežāk dēvē, radījusi nelāgu burvju apli: tā nav orientēta uz ilgmūžību, kvalitāti un pamatīgumu, tāpēc šie apģērbi nereti patiesi zaudē piedienīgu izskatu jau pēc dažām mazgāšanas reizēm, un mēs atkal dodamies uz veikalu pēc jauna apģērba un jaunas pozitīvu emociju devas. Un tā bez gala.

Kā pārraut šo burvju loku? Kā veidot savu garderobi, lai tā nekaitētu videi, sagādātu prieku un neizmaksātu veselu bagātību? Lekcijas apmeklētāji uzzinās gan par modes industrijas ietekmi uz vidi un par dažādu audumu un materiālu īpašībām, gan arī saņems ieteikumus, kā veidot stilīgu un sev piemērotu garderobi apzināti un ilgtspējīgi – pēc iespējas mazāk kaitējot videi.

Lekcija “Mode un vide” Modes muzeja kafejnīcā Grēcinieku ielā 24 notiks 23. oktobrī plkst. 18.30. Biļetes cena: 10 EUR, lekcijas ilgums: divas stundas. Interesenti tiek aicināti pieteikties uz lekciju Modes muzeja mājaslapā – http://fashionmuseumriga.lv/events/2796/.

foto: Publicitātes foto

Mode ar sirdsapziņu: zīmola "Everlane" apģērbi, kas tapuši no pārstrādātām plastmasas pudelēm

gallery icon
10

Apavi no pārstrādātiem atkritumiem

gallery icon
7