foto: Publicitātes foto
Netālu no Brandenburgas vārtiem apskatei atvērts Berlīnes Mākslas akadēmijas gleznu pagrabs
2019. gada 4. marts, 08:02

Netālu no Brandenburgas vārtiem apskatei atvērts Berlīnes Mākslas akadēmijas gleznu pagrabs

Pastaiga

2018. gada rudenī pēc 30 gadiem pirmoreiz publikai atvērts tā dēvētais Berlīnes Mākslas akadēmijas gleznu pagrabs, kurš pirmsākumos pildījis ogļu pagraba funkcijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1957. un 1958. gadā diviem akadēmijas karnevāliem to apgleznoja akadēmijas pēdējo kursu studenti – Manfrēds Bethers, Haralds Meckess, Ernsts Šrēders un Horsts Cikelbeins, kas pazīstami arī kā t. s. Berlīnes skolas kodols.

foto: Publicitātes foto

Akadēmija atrodas pavisam netālu no Brandenburgas vārtiem, bijušās Austrumberlīnes pusē, bet šo fresku sižeti diez ko neatbilst tolaik valdošās iekārtas akceptētajam sociālistiskajam reālismam. Jaunie mākslinieki pagraba telpās eksperimentēja ar glezniecības stilu, ko tobrīd nevarēja eksponēt izstādēs.

foto: Publicitātes foto

No gleznojumiem, kas klāj pagraba sienas, betona kolonnas, dažviet arī griestus un grīdu, virmo bohēma un dumpīgums. Šīs freskas, tāpat kā augšstāvā iekārtotās izstāžu telpas, ir vienīgās autentiskās laika zīmes, ko glabā vēsturiskā akadēmijas ēka.

foto: Publicitātes foto

Pirmoreiz iemūžinātas fotogrāfijās tikai 1989. gadā, tās visus šos gadus tikušas rūpīgi pieskatītas un restaurētas. Arī šobrīd pagrabs atvērts vienīgi organizētām ekskursijām, kurām pieteikties var akadēmijas mājaslapā.

Pariser Platz 4
adk.de

Gleznojumi, kuri klāj Berlīnes Mākslas akadēmijas pagraba sienas

gallery icon
6