foto: Publicitātes foto
Kas notiek, kad divi prominenti galeristi atver viesnīcu Skotijā
2019. gada 15. marts, 07:28

Kas notiek, kad divi prominenti galeristi atver viesnīcu Skotijā

Una Meistere

Pastaiga

Par to, kas notiek, kad divi prominenti galeristi atver viesnīcu, kas tapusi pēc tādiem pašiem principiem, kā viņi mēdz iekārtot izstādes, – līdz sīkākajai detaļai un konteksta niansēm pārdomāti, teju apsēsti kaislīgi un pedantiski precīzi, – var pārliecināties decembra beigās Skotijā durvis vērušajā 46 numuru naktsmītnē Five Arms Hotel.

Viesnīcas īpašnieki ir šveiciešu mākslas dīleri un kolekcionāri Ivans  un Manuela Virti, kuru galerija Hauser &Wirth pārstāv gan laikmetīgās mākslas ainas korifejus Martinu Krīdu, Pjēru Īgu un Polu Makārtiju, gan leģendārās Luīzes Buržuā mantojumu.

foto: Publicitātes foto

Viesnīca atrodas Breimāras pilsētiņā, netālu no medību laukiem, kurus iecienījusi pati Lielbritānijas karaliene. Vēsturiskās 19. gadsimta ēkas rekonstrucija tikusi uzticēta Londonas arhitektu birojam Moxon Architects, savukārt jaunās viesnīcas interjers – ekscentriskajam britu interjera dizaineram Raselam Seidžam.

foto: Publicitātes foto

Slavens ar spēju ienirt un kuģot viena stila dzīlēs kā bezgalīgā iedvesmas okeānā, Rasels Seidžs viesnīcas interjeru pārvērtis Viktorijas laika replikā, kur kaislības, asprātība, perfekta stila izjūta, autentiski vietējos uteņos uzieti dizaina priekšmeti, stāsti un mīti gluži dabiski (un tajā pašā laikā nedaudz provokatīvi) sadzīvo ar laikmetīgo mākslu. Radot sajūtu, ka viesojaties kāda skotu augstmaņa dzimtas namā.

Viesnīcas tapšanā bijuši iesaistīti tikai vietējie meistari. Speciālus skotu rūšu un tvīda auduma rakstus (pēdējais izmantots arī mēbeļu un sienu apdarē) tai radījusi tekstila māksliniece Araminta Kempbela. Savukārt Five Arms Hotel interjerā rodamo laikmetīgās mākslas darbu autoru buķete ir internacionāla – no Argentīnas un Ziemeļamerikas pārstāvjiem līdz Eiropas, Indijas un Ķīnas māksliniekiem.

Šābrīža indiešu laikmetīgās mākslas scēnas superzvaigzne Sobots Gupta, piemēram, speciāli Five Arms radījis skulptūru, kuras iedvesmas avots bijusi Karalienes Mātes piknika kotedža. Savukārt Kalifornijā dzīvojošā Ričarda Džeksona autordarbs ir monumentālā lustra pie viesnīcas galvenajām kāpnēm, kuru veido savstarpēji savijušies stikla briežu ragi.

Jāpiebilst, ka Five Arms Hotel nebūt nav Ivana un Manuelas Virtu pirmā investīcija mazajā Skotijas pilsētiņā. Ar viņu gādību mākslas centrā pārtapusi kādreizējā Sv. Margrētas baznīca, kas ik gadu kļūst par vietējā mūzikas festivāla mājvietu.

Mare Roud, Braemar, Aberdeenshire
thefifearms.com

Tēmas