foto: Publicitātes foto
Venēcijā atvērts muzejs, kurā iemūžināta 20. gadsimta Itālija
Dzīvesstils
2019. gada 15. februāris, 07:20

Venēcijā atvērts muzejs, kurā iemūžināta 20. gadsimta Itālija

Pastaiga

Celts 10 gadus un izmaksājis 110 miljonus eiro, Venēcijas jaunais muzejs M9 Mestre grasās krietni vien pārsniegt klasiskās muzeja funkcijas. Pirmkārt, tas nav vienkāršs muzejs, bet gan iespaidīgs komplekss – atsevišķs kvartāls ar skvēriem un plašu kājāmgājēju teritoriju. Otrkārt, tas ir pieturpunkts, kas nākotnē varētu veicināt vesela rajona atdzimšanu.

Pirmkārt, tas nav vienkāršs muzejs, bet gan iespaidīgs komplekss – atsevišķs kvartāls ar skvēriem un plašu kājāmgājēju teritoriju. Otrkārt, tas ir pieturpunkts, kas nākotnē varētu veicināt vesela rajona atdzimšanu.

foto: Publicitātes foto

Kā zināms, līdz šim Mestres rajons ir pabērna lomā. Venēcijā ielidojušie patraucas garām ūdens taksometrā vai arī, ceļojot pa sauszemi, atstāj mašīnu kādā no šejienes daudzstāvu autostāvvietām, daudz pa labi vai pa kreisi neskatoties. Taču līdz ar M9 Mestre atklāšanu ir pamats domāt, ka vismaz daļa grimstošās pilsētas savaldzināto tūristu ordu te piestās mirklīti ilgāk.

foto: Publicitātes foto

Muzeja komplekss, kura autori ir ilgtspējīga dizaina projektu meistari no vācu arhitektu biroja Sauerbruch Hutton, ietver izbijušu 16. gadsimta klosteri un jaunuzceltu ēku, kuras fasādi klāj 20 000 flīžu 13 dažādos toņos.

To divējādā apdare – klasiska un glazēta – režisē kaleidoskopiskas gaismu spēles. M9 Mestre veltīts Itālijas 20. gadsimta vēsturei un radikālajām pārmaiņām, ko šis laikposms savulaik ienesa Itālijas sabiedrībā.

foto: Publicitātes foto

Muzeja ekspozīcijā plaši izmantotas digitālās tehnoloģijas, un virtuālā realitāte apmeklētājus burtiski katapultē kā 20. gadsimta Itālijas autoindustrijas, kino, mūzikas, modes, demogrāfijas, politikas, tā sociālās dzīves turbulenču strāvās un zemstrāvās. Pastāvīgajā ekspozīcijā iekļāvušās arī Otrā pasaules kara bumbu patvertnes, un nervus stindzinošu autentiskuma sajūtu rada aviācijas uzlidojumu simulācija.

foto: Publicitātes foto

Paredzams, ka nākotnē M9 Mestre komplekss varētu kļūt par pirmo teritoriju Itālijā, kam piešķirts sertifikāts LEED Gold (Līderis enerģijas un vides dizainā). 

Muzejs "M9 Mestre" Venēcijā

gallery icon
8