foto: ©2018 Tuomas Uusheimo: www.uush
Somijas 101. dzimšanas dienā Helsinki pasniedz saviem iedzīvotājiem īpašu dāvanu - jaunu bibliotēku
Dzīvesstils
2019. gada 23. janvāris, 07:32

Somijas 101. dzimšanas dienā Helsinki pasniedz saviem iedzīvotājiem īpašu dāvanu - jaunu bibliotēku

Una Meistere

Pastaiga

Durvis vērusi 5. decembrī (dienu pirms Somijas 101. dzimšanas dienas), Helsinku jaunā bibliotēka Oodi ir simboliska svētku dāvana, ko pilsēta pasniegusi saviem iedzīvotājiem. Viens no tās mērķiem ir popularizēt mācīšanos mūža garumā, un pilsētas mērs Jans Vapāvori apgalvo: “Bibliotēka ir investīcija cilvēkos.”

Atšķirībā no klasiskas grāmatu krātuves, Oodi piedāvā pilnīgi jaunu 21. gadsimta tehnoloģiskajām inovācijām atbilstošu pieeju savai krātuvei un lasīšanas procesam kā tādam.

foto: ©2018 Tuomas Uusheimo: www.uush

Tikai trešdaļa bibliotēkas telpu ir atvēlēta fiziskām grāmatām (kopumā 100 000), savukārt īpašs digitālais serviss nodrošina lasītājiem pieeju 3,4 miljoniem grāmatu – visām, kas vien rodamas Helsinku pilsētas bibliotēku sistēmā.

Kā liecina statistika, somi ir vieni no pasaulē aktīvākajiem publisko bibliotēku patērētājiem. Valsts 5,5 miljoni iedzīvotāju ik gadu aizņemas no bibliotēkām 68 miljonus grāmatu.

foto: ©2018 Tuomas Uusheimo: www.uush

Tā kā Somijas likumdošana paredz, ka ikvienai jaunai publiskai ēkai noteikts kopējā celtniecības budžeta procents jāatvēl mākslai publiskā telpā, Oodi literāro veidolu papildina arī somu mākslinieku darbi 100 000 eiro vērtībā, un to izvēle notikusi sadarbībā ar Helsinku Mākslas muzeju.

Oodi bibliotēka, kuras projekta autors ir somu arhitektu birojs ALA Architects, atrodas tā dēvētajā Helsinku kultūras kvartālā – tieši iepretim Somijas parlamenta ēkai un netālu no Laikmetīgās mākslas muzeja KIASMA.

foto: ©2018 Tuomas Uusheimo: www.uush

Ēkas arhitektoniskais koncepts ir apdzīvots, 100 metru garš tilts, kura balsti ir divas masīvas tērauda arkas, un tās būvniecībā tikuši izmantoti galvenokārt vietējie materiāli, rēķinoties arī ar valsts klimata īpatnībām.

Bibliotēkas koka fasādi klāj 33 milimetrus biezi egles dēļi, savukārt tās pamatstāvs veidots kā blakus esošā Kansalaistori skvēra papildinājums.

Viena no Oodi centrālajām telpām ir lasītava Grāmatu debesis, kas atrodas ēkas augšstāvā un lepojas ar baltiem mākoņu vāliem līdzīgiem griestiem un 360 grādu pilsētas panorāmu, vienlaikus piedāvājot lasīšanas procesam tik nepieciešamo mieru, klusumu un intimitāti.

Bibliotēkas telpās atrodas arī kinoteātris Regina, audiovizuālās ierakstu studijas un kafejnīca-restorāns.

Töölönlahdenkatu
oodihelsinki.fi/en/

Helsinku jaunā bibliotēka "Oodi", ko pilsēta simboliski uzdāvinājusi iedzīvotājiem Somijas 101. jubilejā

gallery icon
4