8 jogas iesācēja kļūdas. Un padomi, kā no tām izvairīties
Pirmajai jogas pieredzei ir jābūt patīkamai pieredzei, nevis mokošam pārbaudījumam.
Esi vesels
2014. gada 19. februāris, 18:59

8 jogas iesācēja kļūdas. Un padomi, kā no tām izvairīties

Jauns.lv

Pirmā jogas pieredze var izrādīties izšķiroša – vai tu turpināsi ar to nodarboties vai ne. Lai šī pieredze būtu pozitīva, uzzini. kā nevajag rīkoties, ja vēlies gūt maksimālu efektu no jogas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kļūda: atnāk uz vingrošanu ar pilnu vēderu

Ar pilnu punci jogas pozas veikt būs grūti, turklāt asins apgādes sistēma būs aizņemta ar pārtikas pārstrādi, tāpēc muskuļiem būs mazāk enerģijas. Tiesa, ēdiens ir tava degviela, bet, ja vēlies paēst pirms nodarbības, tad maltītei izvēlies olbaltumvielām un ogļhidrātiem bagātu pārtiku. Piemēram, banāns ar riekstiem un kāds grauzdiņš var būt labs enerģijas avots.

Kļūda: nekontrolēt ķermeni

Daudzas vingrošanas telpas ir tādas, kur jāstrādā tuvu otram cilvēkam. Nereti cilvēkiem tas rada diskomfortu. Tāpēc ir svarīgi izprast savu personisko telpas izjūtu un enerģiju, kura plūst, izpildot jogas pozas jeb āsanas. Mācies fokusēties uz katru savu ķermeņa daļu un saprast, kā ķermenis jūtas katrā situācijā. Vingrojot ir ļoti jākoncentrējas, lai, mēģinot ko sarežģītu, netraucētu blakus esošajam.

Kļūda: nenovilkt apavus

Visi apavi paliek aiz jogas nodarbību telpu durvīm. Jāstrādā ar savām rokām, pēdām un ķermeni - viss pārējais ir jāizslēdz, atrodoties uz jogas paklājiņa, tostarp - ielas sajūtas un āra putekļi jāatstāj ārpusē.

Kļūda: sevis salīdzināšana ar citiem

Joga ir piemērota visiem - arī tev. Tikai katram ir sava joga. Atceries - iesācējs tu esi tikai vienreiz! Necenties sevi pārspēt un uzreiz tikt līdzi citu tempam. Tā tu vari sākt pildīt pozas, kurām nemaz neesi gatava. Labāk ieklausies sevī, pavēro izjūtas un seko savam iekšējam ritmam. Analizējot sevi, tavas prasmes pieaugs.

Kļūda: neizslēgt telefonam skaņu

Tu taču nevēlies, kad dziļākā miera un meditācijas mirklī tevi un pārējos iztraucē telefona zvana troksnis? Jā, protams, tas var atgadīties ikvienam no mums, jo atmiņa mēdz pievilt, bet to kaunu, ko, skrienot gar kādu iztrūcinātu vingrotāju, lai steigtos izslēgt skaņu, taču nevēlies piedzīvot? Pietaupi uztraukumu un labāk telefonu neņem līdzi uz nodarbību.

Kļūda: vilkt maisveidīgas drēbes

Jo apspīlētāks vingrošanas tērps, jo labāk. Brīvi krītošs apģērbs var traucēt izpildīt dažādas sarežģītās pozas, bet uz garu bikšu galiem mēdz uzkāpt vai paslīdēt, savukārt plats krekls vingrošanas laikā (īpaši - izpildot apgrieztās āsanas) uzrausies uz augšu. Pērkot tieši jogai paredzēto apģērbu, pamēģini izliekties kādā pozā, lai saprastu - vai apģērbs ir piemērots vēlamajam mērķim.

Kļūda: censties nonākt uzmanības centrā

Jogas nodarbībās katrs uzmanību velta tikai sev. Ir mierīgi jākoncentrējas uz elpošanu un tā jāslēdz klāt katrai kustībai. Teatrālas nopūtas, skaļas izelpas un elsošana – tas lai paliek dramatiskā pulciņa nodarbībām. Atceries, ka joga ir tava personīgā prakse.  Pat ja ir bijusi smaga diena un gribas smagi nopūsties (vai uzkrītoši demonstrēt pasniedzējam, cik ļoti tu centies darīt visu pareizi) - tas traucē apkārtējiem telpā.

Kļūda: ātri sakrāmēt mantas

Jogas nodarbības beigās vienmēr ir meditācijas mirklis, kurā, mierīgi guļot, jūs apkopojat apgūto un nomierināt prātu. Principā tā ir jogas nodarbības daļa, kurā saglabājat labas sajūtas arī uz turpmāko dienu. Var saprast, ka ir situācijas, kad kaut kur steidzami jādodas, tomēr nebūtu labi doties prom uzreiz. Turklāt, tas traucē citiem. Izvērtē - vai tās piecas minūtes, ko iekonomēsi uz ātru saģērbšanos un mantu sakrāmēšanu, ir tā vērtas!? Šajā mirklī tu pazaudēsi burvīgo jogas jēgu jeb misiju - ka viss ir tieši tā, kā tam jābūt. Nav nekādas steigas, un tu esi tieši tur, kur tev ir jābūt! Ja patiesi zini, ka nevarēsi palikt līdz nodarbības beigām, informē par to pasniedzēju un vienojieties, ka savu meditāciju veiksi ātrāk un paliksi tuvāk izejas durvīm.

Teksts: Kasjauns.lv, womenshealthmag.com/Foto: AllOverPress