Pēc sātīgām pusdienām pārņem miegainība? Uzmanies - tā ir "ēdiena koma"
To noteikti piedzīvojusi ikviena no mums. Neilgi pēc kārtīgām pusdienām pārņem nogurums un darbi vairs nevedas tik raiti kā pirms tam, prāts šķiet miglains un tu skaiti atlikušās stundas līdz darba dienas beigām. Ārsti to iesaukuši par „ēdiena komu”.
Par spīti nosaukumam ārsti atzinuši „ēdiena komu” par medicīnisku fenomenu. Tās zinātniskais nosaukums tulkojams kā „pēcpusdienu miegainība”. Kas to izraisa? Pie vainas ir tas, ka pusdienās esi uzņēmusi pārāk daudz vienkāršo ogļhidrātu, kas dod īslaicīgu enerģijas lādiņu, taču satur ļoti maz vērtīgu uzturvielu. Kad tavā vēderā nonāk ēdiens, organisms lielāko daļu enerģijas novada gremošanas procesiem, taču tas notiek uz kustību un muskuļu spēka rēķina. Rezultātā tu aktīvi pārstrādā barību, taču neesi spējīga pieķerties cita veida aktivitātēm.
Efektīvākais risinājums ir ieturēt sabalansētāku maltīti, kurā ir mazāk vienkāršo ogļhidrātu, bet vairāk olbaltumvielu un arī mazliet veselīgo tauku. Ja ēdienreizē uzņemsi samērīgu daudzumu olbaltumvielu, tas līdzsvaros apēstos ogļhidrātus. Tas savukārt palīdzēs novērst miegainību un bezspēku, kas ir „ēdiena komas” raksturīgākās pazīmes.
Izvairies no vienkāršajiem ogļhidrātiem! Vislielākajā daudzumā tie sastopami cukurā un miltu izstrādājumos, tāpēc tavām pusdienām nevajadzētu sastāvēt tikai no sviestmaizēm un smalkmaizītēm, jo tas ir ātrākais ceļš uz „ēdiena komu”! Izvairies no saldumiem, jo cik ātri cukura līmenis tavās asinīs pacelsies un radīsies papildus enerģija, tik ātri tā arī noplaks un tu jutīsies pilnībā „izpumpējusies”.
Seko šiem padomiem, lai izvairītos no noguruma sajūtas pēc ēšanas!
1. Vienas lielas izēšanās vietā ieturi vairākas nelielas maltītes.
Lai izvairītos no cukura līmeņa svārstībām, vairies no ēdieniem ar augstu glikēmisko indeksu – lielākoties tāds ir balto miltu izstrādājumiem. Aizvieto tos ar pilngraudu maizi un makaroniem, kā arī liesu gaļu un piena produktiem ar zemu tauku saturu.
3. Tu nepārēdīsies, ja ēdienu notiesāsi lēni. Tu ātrāk pamanīsi, kad vēders ir pilns un vairāk ēst negribas. Savukārt ātri aprijot ēdienu, tu to apjautīsi tikai tad, kad būsi jau pārēdusies.
Nesenos zinātniskos pētījumos pierādījies, ka kanēlis pēc ēdienreizes palīdz noturēt cukura līmeni relatīvi zemu. Pagatavo sev nelielus našķus – ābola šķēlītēm uzliec nedaudz zemesriekstu sviesta un pārkaisi ar kanēli. Garšīgi!
Kasjauns.lv /Foto: All Over Press