Starp mūsu ikdienas uzturu un smadzeņu veselību ir ļoti liela saistība.
Esi vesels
2014. gada 2. novembrī, 08:21
Reizi nedēļā ēdot treknas zivis, var saglabāt prāta asumu
Ja uztraucaties, ka, sagaidot vecumdienas, pasliktināsies atmiņa un kognitīvās spējas, pārskatiet, cik daudz zivju ik nedēļas apēdat. Pētnieki atklājuši, ka starp garo ķēžu polinepiesātinātajām taukskābēm, kas ir treknās zivīs, un mūsu smadzeņu veselību ir ļoti liela saistība.
Pārāk daudz cilvēku ēd pārāk maz zivju, turklāt tās, ko viņi ēd, ir iekonservētas kārbiņās (piemēram, tuncis) – tā uzskata pētnieki no Tuftas universitātes (ASV). Ieteicamais jūras velšu daudzums nedēļā būtu ap 230 g, kas attiecīgi būtu 1750 mg EPA un DHA (250 mg dienā). Bet no 895 pētījuma dalībniekiem tikai 27% uzņēma nepieciešamo daudzumu.
Veicot vairākus atmiņas un vārdu testus, pētnieki secināja, ka tiem, kas uzņem mazāk polinepiesātināto taukskābju, pastāv daudz lielāka iespēja nākamo 24 mēnešu laikā piedzīvot smadzeņu darbības pasliktināšanos.
Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock