Efekts gandrīz kā narkotikām. Atsevišķi pārstrādāti pārtikas produkti var izraisīt atkarību
foto: Shutterstock
Esi vesels

Efekts gandrīz kā narkotikām. Atsevišķi pārstrādāti pārtikas produkti var izraisīt atkarību

Jauns.lv

Zinātnieki ierosinājuši atsevišķiem pārstrādātiem pārtikas produktiem mainīt marķējumu, uz tā norādot atzīmi "izraisa atkarību!”. Eksperti brīdinājuši, ka aptuveni 14 % pieaugušo un 12 % bērnu varētu būt atkarīgi no īpaši apstrādātiem pārtikas produktiem, vēsta "Independent”. 

Zinātnieki apgalvo, ka dažu pārtikas produktu apzīmēšana kā "atkarību izraisoši" varētu palīdzēt cilvēkiem mainīt savu uzturu, jo aplēses liecina, ka katrs septītais pieaugušais un katrs astotais bērns varētu būt atkarīgs no īpaši apstrādātiem pārtikas produktiem.

Pētnieki norādīja, ka veids, kādā daži cilvēki lieto pārtiku, kas satur daudz tauku un ogļhidrātu, varētu atbilst atkarību izraisošu vielu lietošanai. 

Starptautiska pētnieku grupa norāda uz 281 pētījuma analīzi no 36 dažādām valstīm. Pārskatā tika konstatēts, ka "atkarība no īpaši pārstrādātas pārtikas" ir sastopama 14 % pieaugušo un 12 % bērnu.

Akadēmiķi norādīja, ka, ja daži pārtikas produkti ar augstu ogļhidrātu un tauku saturu tiktu uzskatīti par "atkarību izraisošiem", tas, iespējams, varētu uzlabot veselību.

"Atzīstot, ka noteiktiem pārstrādātas pārtikas veidiem piemīt atkarību izraisošo vielu īpašības, mēs varam palīdzēt uzlabot veselību visā pasaulē." Autori piebilda, ka tas arī veicinātu plašāku pētniecību šajās jomās.

Pētnieki no ASV, Brazīlijas un Spānijas norādīja: "Rafinēti ogļhidrāti vai tauki izraisa līdzīgu ekstracelulārā dopamīna līmeni smadzeņu striatumā, kāds novērojams, lietojot atkarību izraisošas vielas, piemēram, nikotīnu un alkoholu.

"Pamatojoties uz šīm uzvedības un bioloģiskajām paralēlēm, pārtikas produkti ar augstu rafinēto ogļhidrātu vai pievienoto tauku saturu ir spēcīgs kandidāts uz atkarību izraisošas vielas statusu."

Dažos pētījumos un grāmatās ir atrodama saikne starp pārstrādātiem pārtikas produktiem, piemēram, saldējumu, čipsiem, baltmaizi un brokastu pārslām, un vairākiem sliktiem veselības rādītājiem, tostarp paaugstinātu dažu vēža veidu, svara pieauguma un sirds slimību risku.

Tēmas