foto: Shutterstock
Lielbritānijā neprātīgos ātrumos izplatās skarlatīna
Esi vesels
2022. gada 22. decembris, 15:22

Lielbritānijā neprātīgos ātrumos izplatās skarlatīna

Jauns.lv

Apvienotajā Karalistē saslimšanas gadījumu skaits ar skarlatīnu ir vairāk nekā divas reizes lielāks, nekā ierasts šajā gada periodā, saslimušo skaits tuvojas 30 000, vēsta britu mediji. 

Skarlatīna uzskatāma par bērnu infekcijas slimību, jo 90% gadījumos ar to slimo bērni līdz 16 g.v. Visaugstākā saslimstība ir vērojama pirmsskolas un skolas vecuma bērnu vidū.

Skarlatīnas ierosinātājs izraisa arī citas slimības, piemēram, sāpošu kaklu (faringītu), ādas sastrutošanu (piodermiju), vidusauss iekaisumu, sepsi u.c. Slimībai raksturīga sezonalitāte – rudens un ziemas periods. Slimības ierosinātājs ir A grupas ß – hemolītiskais streptokoks.vēstīts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā. 

Jaunākie Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras dati liecina, ka laikā no 12. septembra līdz 18. decembrim Anglijā reģistrēti 27 177 ar A grupas streptakoka infekciju saistīti skarlatīna gadījumi, no kuriem 9 482 gadījumi reģistrēti pagājušajā nedēļā.

Skarlatīnu ir iespējams ārstēt mājās (vieglu formu gadīijumā), nodrošinot slimnieka izolēšanu atsevišķā istabā. Smagu formu gadījumā ir nepieciešama hospitalizācija. Ārstēšanā izmanto antibiotiku preparātus, kurus izvēlas ārsts.

Britu veselības iestādes lēš, ka milzīgais saslimušo skaits ir saistīts ar pandēmijas laika ierobežojumiem, kas vājinājuši sabiedrības imunitāti. 

Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka arī Francija, Īrija, Zviedrija un Nīderlande šogad ziņo par saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu, un visās valstīs visvairāk saslimušo ir bērni vecumā līdz 10 gadiem.

Vecāki tika aicināti pievērst uzmanību tādiem ar A grupas strepatkoka infekciju saistītiem saslimšanas simptomiem kā drudzis, iekaisis kakls, pietūkuši limfmezgli, apgrūtināta rīšana un galvassāpes. Nopietnākas infekcijas pazīmes ir dehidratācija, liels nogurums, stipras muskuļu sāpes, apgrūtināta vai ļoti ātra elpošana.