Pētījumi apgāž mākslīgo saldinātāju "veselīgumu"; vēl vairāk - tie var izrādīties bīstami
foto: Shutterstock
Esi vesels

Pētījumi apgāž mākslīgo saldinātāju "veselīgumu"; vēl vairāk - tie var izrādīties bīstami

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Jaunā pētījumā atklāts, ka mākslīgie saldinātāji, kam vajadzētu būt drošākai alternatīvai cukuram, palielina risku saslimt ar krūts vēzi.

Mākslīgie saldinātāji pat par 25 % palielina risku saslimt ar krūts vēzi vai kādu no audzējiem, kas saistīti ar lieko svaru (resnās zarnas, dzemdes, žultspūšļa). Vislielākais risks novērots tiem, kas lietojuši visvairāk mākslīgo saldinātāju, sevišķi aspartāmu un acesulfāmu-k, skaidro pētnieki no Nacionālā Veselības un medicīnas pētījumu institūta Francijā (National Institute for Health and Medical Research).

Pētnieki sekoja līdzi vairāk nekā 102 000 pieaugušu cilvēku saldinātāju lietošanas paradumiem un tam, cik daudzi saslima ar vēzi. Pat ņemot vērā visus citus iespējamos faktorus, kas varētu izraisīt vēzi, pētnieki saskatīja neapstrīdamu saistību ar mākslīgajiem saldinātājiem.

Pētnieki apgalvo, ka šīs vielas nav drošas cukura aizvietotājas ēdienos un dzērienos un pārtikas ražotājiem būtu jāapsver citas iespējas.