Ēdiens, kas mazinās tieksmi pēc neveselīgiem našķiem un taukainas pārtikas
Pētnieki ir atklājuši pārsteidzoši vienkāršu veidu, kā ierobežot tieksmi pēc pārtikas ar augstu kaloriju un zemu uzturvielu saturu, proti, ieteicams biežāk ēst zupu vai pikantu buljonu, vēsta “Eatingwell”.
Pētījumi liecina, ka zupas vai buljona ēšana sniedz sāta sajūtu, tādējādi ļaujot izvairīties no neveselīgu ēdienu patērēšanas.
Pētījumā, kas publicēts žurnālā “Obesity Research”, tika konstatēts, ka, lietojot zupu divas reizes dienā (nevis līdzvērtīgas kalorijas no uzkodām), svara zudums ir par 50 % lielāks.
Kāpēc zupa mazina vēlmi ēst neveselīgi?
Zinātnieki un veselības aprūpes speciālisti uzskata, ka sāta sajūtu, visticamāk, rada garšas un uzturvielu kombinācija. Par zupas pamatu parasti kalpo lēni vārīts buljons no gaļas vai buljons, kam pievienoti garšaugi un dārzeņi. Turklāt citas sastāvdaļas, piemēram, parmezāna siera miziņa vai tādas piedevas kā nātrija glutamāts piešķir zupai izteiktāku garšu. Daži pētnieki uzskata, ka tieši piesātinātā garša nodrošina sāta sajūtu, ko gūstam, ēdot zupas.
Zinātniskajā žurnālā "Neuropsychopharmacology" 2018. gadā publicētajā pētījumā pat norādīts, ka, jo izteiktāka ir zupas garša, jo lielāka sāta sajūta.
Uzturvielu saturs
Maltīte, kas satur lielu daudzumu augu vai dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu, parasti sniedz lielāku sāta sajūtu nekā maltīte ar zemu olbaltumvielu saturu. Olbaltumvielas stimulē sāta hormonus un var palielināt enerģijas patēriņu.
Lielākā daļa zupu nodrošina zināmu olbaltumvielu daudzumu, turklāt pateicoties dārzeņiem, pupiņām un pākšaugiem, zupas parasti ir arī lielisks šķiedrvielu avots. Tāpat kā olbaltumvielas, arī šķiedrvielas ir vēl viena uzturviela, kas palīdz ātrāk gūt sāta sajūtu. Turklāt, tā kā zupas un buljoni lielākoties satur ūdeni, tie ne tikai nodrošina sāta sajūtu, bet nodrošina organismu ar nepieciešamo šķidruma daudzumu.