foto: Shutterstock
Zinātnieki ir dažu gadu attālumā no zālēm, kas spētu izārstēt slimības, kas var nogalināt jaunus cilvēkus "pašā dzīves plaukumā"
Esi vesels
2022. gada 29. jūlijs, 18:57

Zinātnieki ir dažu gadu attālumā no zālēm, kas spētu izārstēt slimības, kas var nogalināt jaunus cilvēkus "pašā dzīves plaukumā"

Jauns.lv

Zinātnieki uzskata, ka ir tikai dažu gadu attālumā no revolucionāras ārstēšanas metodes, kas spētu pilnībā izārstēt ģenētiskas sirds slimības, vēsta “Independent”. 

Lielbritānijas pētniekiem ir piešķirti 30 miljoni sterliņa mārciņu (35 miljoni eiro), lai izstrādātu zāles pret iedzimtām sirds muskuļa slimībām, kas var nogalināt jaunus cilvēkus "pašā dzīves plaukumā".

Viens no “Cure Heart” projekta vadītājiem profesors Hjū Vatkins sacīja, ka pētījums ir "vienreizēja iespēja, lai atbrīvotu ģimenes no pastāvīgām raizēm par pēkšņu nāvi, sirds mazspēju un potenciālo nepieciešamību pēc sirds transplantācijas. 
Lielbritānijas Sirds fonda medicīnas direktors profesors sers Nilešs Samani uzsvēra: "Tas ir izšķirošs brīdis sirds un asinsvadu medicīnā, kas varētu arī ievadīt jaunu kardioloģijas laikmetu.”. 

Pētnieku mērķis ir izstrādāt pirmos vēsturē iedzimtu sirds muskuļa slimību ārstēšanas līdzekļus, pārrakstot DNS, lai rediģētu bojātos gēnus.

Komanda, ko veido zinātnieki no Apvienotās Karalistes, ASV un Singapūras, līdz šim ir pierādījusi, ka tās metodes ir veiksmīgas kardiomiopātijām pakļautiem dzīvniekiem un cilvēka šūnām. Mērķis ir injicēt terapiju rokā un apturēt slimības progresēšanu vai, iespējams, izārstēt cilvēkus ar ģenētiskām kardiomiopātijām.

Tehnoloģiju varētu izmantot arī, lai novērstu slimības attīstību ģimenes locekļiem, kuriem ir bojāts gēns.

"Pēc 30 gadu ilgiem pētījumiem esam atklājuši daudzus gēnus un specifiskas ģenētiskas kļūdas, kas izraisa dažādas kardiomiopātijas, un to, kā tās darbojas. Mēs uzskatām, ka tuvāko piecu gadu laikā mums būs gatava gēnu terapija, ko varēs sākt testēt klīniskajos izmēģinājumos,” apstiprināja Vatkins.