foto: Shutterstock
Sarkana mēle ar dzeltenu pārklājumu – par kādu slimību tā liecina?
Esi vesels
2022. gada 25. jūnijs, 06:59

Sarkana mēle ar dzeltenu pārklājumu – par kādu slimību tā liecina?

Jauns.lv

Mēles krāsa daudz spēj pateikt par sirds veselību. Kādā pētījumā pierādīts, ka sarkana mēle ar dzeltenu pārklājumu var liecināt par lielāku sirds slimību risku, vēsta portāls “Healthline”. 

Guangdžou Ķīnas medicīnas universitātes slimnīcas pētnieks Dr. Tianhui Juans apgalvo, ka cilvēkiem ar hronisku sirds mazspēju mēle ir sarkanāka, nekā ierasts, un vietām novērojami dzelteni pleķīši. Slimībai progresējot, mēles vizuālais izskats mainās. Vesela cilvēka mēlei būtu jābūt rozīgi sarkanīgā krāsā, vietām ar baltu pārklājumu. 

Pētījumā, kurā piedalījās vairāki desmiti pacientu ar hronisku sirds mazspēju, secināts, ka visiem novērojamas mēles krāsas izmaiņas. Nevienam no dalībniekiem nebija mutes dobuma saslimšanu, kā arī neviens pēdējo nedēļu laikā nebija lietojis antibiotikas vai imūnsupresentus. 

Atklājās, ka sirds mazspējas pacientiem mēles apvalkā ir vieni un tie paši mikroorganismi, kas piešķīra mēlei tumšāku nokrāsu.
Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, pētnieki uzsvēra, ka viegli iegūstamie un pētāmie mēles mikrobi varētu palīdzēt sirds slimību skrīningā.

Tomēr pētnieki norādīja, ka ir vajadzīgi papildu pētījumi, lai noteiktu pamatā esošos mehānismus, kas saista mikroorganismus mēles apvalkā ar sirds slimību risku.