foto: Shutterstock
4 brīdinājuma pazīmes tam, ka tavas zarnas nav veselas
Esi vesels
2022. gada 20. maijs, 06:19

4 brīdinājuma pazīmes tam, ka tavas zarnas nav veselas

Jauns.lv

Amerikāņu ārsts skaidro, kas jāzina par neveselīgu zarnu stāvokli un pazīmēm, kas uz to norāda. Daudzi medicīnas eksperti zarnas dēvē par otrajām smadzenēm, un tas ir tāpēc, ka zarnām ir svarīga loma mūsu vispārējā veselībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Zarnu un smadzeņu saikne ir tik spēcīga, ka ir pierādīts, ka tā ietekmē garastāvokli, izziņas spējas un pat miegu. Zarnās dzīvo arī milzīgs skaits mikroorganismu, ko vienā vārdā dēvē par zarnu mikrobiomu," skaidro Dr. Tomi Mičels, sertificēts ģimenes ārsts no ASV Holistiskā Labsajūtas centra. 

Lielākā daļa no mums ir dzirdējuši terminu "zarnu veselība", bet ko tas īsti nozīmē? "Jūsu zarnās mīt vairāki triljoni mikrobu, kas ir ļoti svarīgi vispārējai veselībai. Šīs noderīgās baktērijas palīdz sagremot pārtiku, ražo vitamīnus un aizsargā organismu pret kaitīgiem patogēniem. Ja zarnu baktēriju līdzsvars tiek izjaukts, tas var izraisīt stāvokli, ko dēvē par disbiozi, kas saistīts ar dažādām veselības problēmām, tostarp alerģijām, autoimūnām slimībām un pat depresiju. 

Kā saglabāt zarnu veselību? Pirmais solis ir sabalansēts uzturs, kas ietver daudz svaigu augļu un dārzeņu. Ja iespējams, jāizvairās arī no pārstrādātiem pārtikas produktiem un antibiotikām. Turklāt regulāras fiziskās aktivitātes un stresa mazināšanas pasākumi var palīdzēt veicināt veselīgu zarnu vidi. 

Četras pazīmes, kas norāda, ka ar zarnām kaut kas nav labi: 

Nākamā lapa: Nemitīgs nogurums

Tēmas