foto: Shutterstock
Vienkārša asinsanalīze, kas glābs dzīvības. Parādījies cerību stars grūti diagnosticējama vēža atklāšanā
2022. gada 18. maijs, 13:57

Vienkārša asinsanalīze, kas glābs dzīvības. Parādījies cerību stars grūti diagnosticējama vēža atklāšanā

Jauns.lv

Saskaņā ar labdarības organizācijas datiem vienkāršs asins analīžu tests varētu būt atslēga, lai no zarnu vēža glābtu tūkstošiem dzīvību visā pasaulē, vēsta BBC. 

Asins analīzes testu, kurā izmanto Ramana spektroskopiju (pētīšanas metode, kurā izmantots Ramana efekts jeb kombinētā gaismas izkliede), izstrādājuši Svonzī Universitātes (Velsā) pētnieki, izmantojot vēža izpētes organizāciju piešķirto finansējumu. 

Izmēģinājumos pierādīts, ka ar šo testu var konstatēt aptuveni 80% agrīnā stadijā esošu zarnu vēža gadījumu. Nacionālajā Veselības dienestā testu varētu iesniegt divu gadu laikā. 
Pētījuma rezultāti, kurā piedalījās 27 ģimenes ārstu prakses un 595 pacienti Velsas rietumu daļā, liecina, ka ar testu tika konstatēti 79% agrīnā stadijā esošu zarnu vēža gadījumu un 100% progresējušu zarnu vēža gadījumu.

Kampaņas organizatori cer, ka vieglāka testēšana nozīmēs, ka vairāk cilvēku pārbaudīsies uz zarnu vēzi un galu galā samazināsies nāves gadījumu skaits.

Pēc Velsas vēža pētniecības organizācijas izpilddirektores Annas Teitas teiktā, rezultāti ir ļoti "aizraujoši". "Tas ir bijis aptuveni astoņus līdz deviņus gadus ilgs process," viņa teica, piebilstot, ka zarnu vēzi ir ļoti grūti diagnosticēt.

“Kad pie ģimenes ārsta vēršas pacients ar dažādiem simptomiem, ir ļoti grūti sākotnēji noteikt īsto diagnozi. Nereti pacients tiek ārstēts no visdažādākajām slimībām, kaut patiesā diagnoze tā arī nav atrasta,” stāsta Anna Teita. Jaunais tests palīdzētu momentā izslēgt, vai apstiprināt zarnu vēzi, tādējādi pacients ātrāk saņemtu nepieciešamo ārstēšanu. 

“Man pat nebija daudz simptomu,” stāsta vēža paciente Linda

66 gadus vecajai Lindai Atkinsai no Velsas zarnu vēzis progresējošā stadijā tika atklāts 2021. gada jūnijā. Pēc dažām nedēļām viņai tika veikta operācija, lai glābtu sievietes dzīvību. Tagad Linda dzīvo ar stomu, bet ir brīva no vēža un cer, ka vieglāka testēšana varētu palīdzēt diagnosticēt zarnu vēzi savlaicīgāk nekā viņas gadījumā. 

“Tas ir ļoti svarīgi, tas glābs dzīvības. Ja man būtu bijusi pieeja šādam testam, vēzis tiktu atklāts daudz agrīnākā stadijā,” stāsta paciente. 

“Man nebija izteiktu simptomu, tikai pēkšņs svara zudums, ko norakstīju uz labo fizisko formu. Man patīk daudz peldēt, braukt ar velosipēdu, skriet. Tas, ka manās zarnās bija izveidojies 12cm liels audzējs, man bija milzīgs šoks,” atceras Linda. 

Trešais izplatītākais vēža veids pasaulē

Zarnu vēzis jeb kolorektālais vēzis ir ļaundabīga saslimšana, kas skar tievo zarnu un resno zarnu. Zarnu vēzis ir trešais izplatītākais vēžu veids pasaulē. Tā simptomi ir  vēdera izejas izmaiņas, asiņošana no tūpļa vai asins piejaukums izkārnījumiem, sāpes vēderā, svara zudums un/vai pasliktināta vispārējā pašsajūta.

Asins tests nozīmē, ka cilvēki varēs izvairīties no invazīvākiem izmeklējumiem, piemēram, kolonoskopijas. Tas palīdzēs ne tikai indivīdiem, bet arī samazinās gaidīšanas rindas uz izmeklējumiem. 

Tēmas