foto: gofundme.com
Amerikāņu māmiņa pastāsta, kā mistiskais hepatīts ar šokējošu ātrumu izposta pilnīgi veselu bērnu
Divus gadus vecā Beilina Švaba.
2022. gada 16. maijs, 11:45

Amerikāņu māmiņa pastāsta, kā mistiskais hepatīts ar šokējošu ātrumu izposta pilnīgi veselu bērnu

Jauns.lv

Dienā, kad divus gadus veco Beilinu Švabu ievietoja slimnīcā aknu transplantācijas operācijai, viņas āda jau bija teju oranžā krāsā un acis vairs nereaģēja uz apkārt notiekošo. Meitenītes mamma CNN stāsta, cik ātros tempos mistiskais hepatīts, kura izcelsme joprojām nav skaidra nevienai no lielajām veselības organizācijām, izposta pilnīgi veselu bērnu. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vairāki simti bērnu 20 pasaules valstīs – tāda ir mistiskā hepatīta statistika. 11 miruši, bet vairākiem desmitiem jau pārstādītas aknas. Nedz Pasaules Veselības organizācijai, nedz citām lielām sabiedrības veselības iestādēm joprojām nav izdevies 100% apstiprināt, kāds ir hepatīta vīrusa izplatīšanās cēlonis. Joprojām tiek izteikti vien minējumi, ka vainīgs adenovīruss. 

Par sava bērna pieredzi ar mistisko hepatīta vīrusu stāsta Beilinas mamma Kelsija: 

“Šķietami no nekurienes Beilinas aknas bija kļuvušas tik bojātas, ka tās vairs nespēja pilnvērtīgi darboties. Nedēļas laikā meitiņa no skraidīšanas pa sētu ģimenes saimniecībā nokļuva intensīvās terapijas nodaļā, rindā uz aknu transplantācijas operāciju,” stāsta Kelsija. 

“Lēnām vērojot, kā viņas muskuļi atsakās darboties, kā Beilina vairs pati nespēj noturēt savu galviņu, es nespēju noticēt, ka tas ir mans bērns. Iezagās domas, vai es viņu kādreiz atgūšu,” turpina māmiņa. 

Aknām ir vairākas svarīgas funkcijas. Tās kontrolē asins recēšanas faktorus, veicina organisma imūnsistēmas reakciju, arī filtrē amonjaku, kas rodas, baktērijām zarnās sadalot olbaltumvielas. Ja aknas darbojas kā nākas, amonjaks pārveidojas par urīnvielu un tiek izvadīts no organisma urīna veidā.

Normāls amonjaka līmenis asinīs ir no 25 līdz 40, skaidro ASV Bērnu slimnīcas aknu transplantācijas ķirurģijas programmas direktors Dr. Srinats Činakotls. Ja rādījums pārsniedz 100, tad situācija kļūst nopietna.

“Beilinas amonjaka līmenis bija sasniedzis 109 vienības, un es sāku satraukties. Pie tik augsta līmeņa "izslēdzas nieres”,” skaidro ārsts. 

Činakotls ir pasaulē atzīts ķirurgs un viens no tikai dažiem desmitiem speciālistu, kas ASV veic aknu transplantācijas operācijas bērniem, viņš divgadīgo Beilinu nekavējoties iekļāva transplantācijas gaidīšanas sarakstā.

“Bērniem automātiski tiek piešķirta augstākā prioritāte, tā saucamais 1A statuss, kas rezervēts tiem, kuriem līdz nāvei atlikušas stundas vai dienas,” skaidro ķirurgs. 

Vidēji gadā viņš var veikt šo operāciju 10 bērniem. Lielākajai daļai no viņiem ir nepieciešamas jaunas aknas, jo viņi ir dzimuši ar autoimūnām slimībām vai iedzimtiem defektiem. “Taču šogad mēs jau esam redzējuši divus bērnus ar aknu mazspēju, kuras iemesls līdz galam nav izprotams. Tas ir retums,” skaidro ārsts. 

Medicīniska mistērija

Beilina ir viena no 109 bērniem ASV, kura saslimusi ar pēkšņo hepatītu. Pasaulē ir vēl aptuveni 340 līdzīgu gadījumu, paziņojis Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs. Visā pasaulē, ieskaitot ASV, ir 11 nāves gadījumi, un Apvienotajā Karalistē 11 bērniem ir veikta aknu transplantācija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat kā Beilina, lielākā daļa bērnu ir mazi - jaunāki par 5 gadiem. Daudziem no viņiem nebija acīmredzamu veselības problēmu, pirms parādījās aknu bojājuma pazīmes.

Joprojām nav zināms, kas tieši izraisījis hepatīta uzliesmojumu bērnu vidū. joprojām tiek pārbaudīti vairāki iespējamie faktori, kas varētu būt izraisījuši saslimstības pieaugumu, taču "visdrīzāk" to izraisījis adenovīruss - izplatītu vīrusu grupa, kas parasti bērniem izraisa saaukstēšanos, vemšanu un caureju. Adenovīrusi ir plaši izplatīti un var izraisīt dažādus simptomus. Reta to blakusparādība ir hepatīts. 

PVO aicina bērnu vecākus būt uzmanīgiem, pievēršot uzmanību konkrētiem simptomiem:

  • Tumšs urīns
  • Bāli, pelēkas krāsas izkārnījumi
  • Niezoša āda
  • Dzelteni acu baltumi
  • Muskuļu un locītavu sāpes
  • Augsta temperatūra
  • Slikta pašsajūta
  • Apetītes zudums
  • Nogurums
  • Sāpes vēderā

Tāpat PVO uzsver, ka nevajadzētu celt paniku, jo, neskatoties uz atsevišķās valstīs novēroto uzliesmojumu, hepatīts ir ārkārtīgi reta adenovīrusu blakusparādība, un iespēja, ka bērns to piedzīvos, ir ārkārtīgi zema. 

Tēmas