Esi vesels
2022. gada 5. maijs, 09:10

Teju 300 gadījumu jau 20 valstīs: hepatīta uzliesmojums vissmagāk skāris Eiropu

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņoja, ka 20 pasaules valstīs, tostarp Dienvidaustrumāzijā, ir konstatēti gandrīz 300 iespējami smaga hepatīta gadījumi bērniem, vēsta BBC.

Veselības aizsardzības amatpersonas visā pasaulē izmeklē mistisko aknu saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu, kas pirmo reizi tika novērots Apvienotajā Karalistē. Iespējams, ka šo straujo pieaugumu izraisījis izplatīts vīruss, ko sauc par adenovīrusu un kas pēc pandēmijas ir atdzīvojies. PVO ir ziņojusi par vienu nāves gadījumu.

No 1. maija tā paziņoja, ka lielākā daļa hepatīta gadījumu maziem bērniem ir konstatēti Eiropā, bet neliels skaits gadījumu reģistrēts arī Amerikā, Klusā okeāna rietumu daļā un Dienvidaustrumāzijā.

Pirmie neparastā hepatīta gadījumi tika konstatēti Skotijā bērniem, kas jaunāki par 10 gadiem. Pašlaik Apvienotajā Karalistē tiek izmeklēti vairāk nekā 140 gadījumi.

Lielākajai daļai Apvienotās Karalistes bērnu bija viegla aknu iekaisuma forma, lai gan 10 bērniem bija nepieciešama aknu transplantācija. Sākotnējie simptomi bija vemšana un caureja, kam sekoja ādas vai acu baltuma dzeltēšana, ko sauc par dzelti.
Hepatīta vīrusi, kas parasti izraisa šo slimību (A, B, C, D un E vīrusi), netika atklāti nevienam no bērniem.

PVO norāda, ka vēl nav skaidrs, vai ir palielinājies hepatīta gadījumu skaits vai arī ir palielinājusies informētība par šo slimību. Zinātnieki uzskata, ka nozīme varētu būt kādam izplatītam vīrusam, kas kopš pandēmijas ir atdzimis. Pēdējā laikā tas cirkulē daudz lielākā daudzumā nekā parasti.

Adenovīruss bija visbiežāk sastopamais patogēns, kas tika atklāts aptuveni trim ceturtdaļām no Apvienotajā Karalistē pārbaudītajiem bērniem ar apstiprinātu hepatītu. Ceturtdaļai šo bērnu asinīs tika konstatēts īpašs adenovīrusa tips, ko sauc par F41.

Pastāv 50 dažādi adenovīrusu veidi, un tie parasti izraisa saaukstēšanos, dažkārt arī slimošanu un caureju. Tie reti izraisa hepatītu veseliem bērniem.

Veselības eksperti pēta arī citus cēloņus, piemēram, jauna adenovīrusa celma parādīšanos. "Lai gan adenovīruss ir iespējama hipotēze, joprojām notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu slimības izraisītāju," norādīja PVO.