Braucot pie omes, cienastā neved kūku. Kas jāēd vecākiem cilvēkiem, lai samazinātu demences risku?
Uzturs, kurā bagātīgi iekļauti augu valsts produkti, samazina risku vecākiem cilvēkiem tikt pie demences vai vājākām prāta spējām. Tā secinājuši Barselonas Universitātes pētnieki.
Divpadsmit gadus pētnieki sekoja līdzi 842 cilvēku veselībai, kas bija sasnieguši 65 gadu vecumu un dzīvoja Bordo un Dižonas reģionos Francijā.
Zinātnieki pētīja saistību starp uzturvielu vielmaiņu, zarnu mikrofloru un kognitīvo spēju samazināšanos. Rezultāti parādīja, ka uzturam ir būtiska loma prāta spēju saglabāšanā. Ja vēlamies, lai mūsu vecākiem un vecvecākiem būtu ass prāts līdz sirmam vecumam, jāveicina lielāks augļu, dārzeņu un citu augu valsts produktu patēriņš. Braucot ciemos, cienastā nevis kūkas, bet augļi, ogas un dārzeņi!
Pētnieki atklāja, ka zaļā tēja, kafija, kakao, apelsīni, sēnes, granātāboli un citi augu valsts produkti palīdz uzturēt kognitīvo sistēmu formā, savukārt saharīns (mākslīgais saldinātājs) tika saistīts ar pretēju iedarbību. Arī sarkanvīna metabolīti atklāti kā labvēlīgi.
Tātad šķīvja pamats jāveido augu valsts produktiem, papildus varam pievienot kādus ierastus dzīvnieku valsts produktus un uzkodās – augļi un ogas!