foto: Shutterstock
Covid-19 tuvojas gals? Jeb kas mūs sagaida nākamajā rudenī un ziemā? 
Esi vesels
2022. gada 18. marts, 06:03

Covid-19 tuvojas gals? Jeb kas mūs sagaida nākamajā rudenī un ziemā? 

Jauns.lv

Kā jau vairākkārt pierādījies, Covid-19 ir neparedzams un pat ekspertiem ir grūti prognozēt, kas notiks nākamajā rudenī un ziemā. 

“Šis vīruss mums ir sagādājis pamatīgus “amerikāņu kalniņus”,” CNN sacīja Djūka Universitātes Medicīnas centra virusologs Deivids Montefiori. Lai gan daži eksperti pieļauj, ka Covid-19 kļūs par tādu pašu sezonālu vīrusa infekciju, kā gripa, Montefiori par to nav tik pārliecināts.

Virusologs uzsver, ka aptuveni pēc 4-6 mēnešiem pasaule piedzīvo jaunu Covid-19 variantu, tāpēc neuzskata, ka vīrusu jel kad varēs pielīdzināt gripai. Tomēr viņš ir optimistiski noskaņots, jo vakcīnu un pārslimošanas radītā imunitāte ir vērā ņemams faktors. 

“Bažas rada šī koronavīrusa spēja mainīties. Taču labās ziņas ir tādas, ka pat pie jauniem Covid-19 variantiem, ir iespējams pielāgot esošās vakcīnas,” uzsvēra virusologs. Tāpat viņš uzskata, ka pasaule šo teju 3 gadu laikā ir guvusi lielu mācību un būtībā ir gatava ātri reaģēt un rīkoties gan no testēšanas, gan ārstēšanas viedokļa. 

Tikmēr Dr. Džons Svarcbergs, ASV Bērklijas Sabiedrības veselības skolas klīniskais profesors uzsver: “Galu galā vīruss piedzīvos grūtus laikus mūsu populācijā, taču tas prasīs ilgu laiku. Visticamāk, no pandēmijas, tā kļūs par endēmiju, bet Covid-19 pilnīga izskaušana, manuprāt, nav iespējama”. 

Lai gan attīstītajās valstīs vakcinācijas aptvere ir laba, valstīs ar zemiem ienākumiem vakcinēti ir pat mazāk nekā 10% cilvēku. Tas rada jaunu Covid-19 variantu veidošanās risku ilgtermiņā.