Covid-19 pandēmija tikai kā “mēģinājums”? Pētnieki nosauc nākamo riska faktoru, kas var izraisīt jaunu pandēmiju
foto: Shutterstock
Esi vesels

Covid-19 pandēmija tikai kā “mēģinājums”? Pētnieki nosauc nākamo riska faktoru, kas var izraisīt jaunu pandēmiju

Jauns.lv

Pasaules lielākie gaļas un piena pārstrādes uzņēmumi – risks, kas var izraisīt nākamo pandēmiju. Divas trešdaļas pasaules lielāko gaļas un piena pārstrādes uzņēmumu dzīvniekus tur stresa apstākļos un iejaucas savvaļas biotopos, radot jaunu slimību vairošanās vietu. 

Bezpeļņas organizācija “Fairr Initiative” ir novērtējusi pārtikas rūpniecības uzņēmumus, izgaismojot jaunu problēmu – ar dzīvniekiem pārpildītās audzētavas, kurās tie turēti milzīgos stresa apstākļos, ir vieta jaunu infekciju attīstībai, kas pasauli var novest pie nākamās pandēmijas, ziņo “Independent”. 

Uzņēmumi tika novērtēti pēc apstākļiem, kādos tiek turēti dzīvnieki; cik lielā mērā notiek iejaukšanās savvaļas biotopā; kā arī darbinieku higiēnas prasības. Pētījumā 38 no 60 lopkopības uzņēmumiem tika novērtēti kā augsta riska. 

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) jau iepriekš norādījusi, ka dzīvnieki vai dzīvnieku izcelsmes pārtika ir sākumpunkts jaunām slimībām. Faktori, kas varētu izraisīt jaunu pandēmiju, ir pieprasījums pēc dzīvnieku olbaltumvielām; intensīvas un neilgtspējīgas lauksaimniecības pieaugums un savvaļas dzīvnieku pieaugošā izmantošana un ekspluatācija, kā arī klimata krīze.

Pagājušajā gadā Dienvidāfrikas zinātnieki brīdināja, ka pieprasījums pēc regulārām gaļas piegādēm par pieņemamu cenu, nākotnē radīs pandēmijas, kas liks Covid-19 pandēmijai izskatīties kā “mēģinājumam”.

Turot dzīvniekus tiem nepiemērotos apstākļos, paaugstinās stresa līmenis, samazinās imunitāte un dzīvnieki kļūst jūtīgāki pret vīrusiem. Pārpildītās audzētavas ļauj patogēniem izplatīties daudz ātrāk, nekā tas notiktu savvaļas apstākļos. 

Regulāra antibiotiku lietošana, kas rada rezistenci un samazina dzīvnieku ģenētisko daudzveidību, ir vēl viens riska faktors. 
Pasaules Veselības organizācijas pārstāvis Covid-19 jautājumos Deivids Nabarro sacīja: “Slimību parādīšanās, kas tiek nodotas no dzīvniekiem uz cilvēkiem, pēdējo desmit gadu laikā ir ievērojami palielinājusies.”. 

Eksperti jau iepriekš ir brīdinājuši, ka infekciju “kokteilis”, kam tiek pakļautas vistas audzētavās, rada gandrīz ideālu augsni pandēmijas uzliesmojumam.