foto: Pexels
Būtiski katram, kas slimo ar Covid-19 - kā pareizi lietot pulsoksimetru?
Esi vesels
2022. gada 27. janvāris, 10:24

Būtiski katram, kas slimo ar Covid-19 - kā pareizi lietot pulsoksimetru?

Jauns.lv

Ārstējoties no Covid-19 mājās, būtiski atcerēties regulāri mērīt asinsspiedienu, skābekļa piesātinājumu asinīs ar pulsoksimetru un novērtēt sirdsdarbības ātrumu un elpošanas biežumu, atgādina Slimību profilakses un kontroles centrs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Skābekļa koncentrācijai asinīs jābūt augstākai par 94%, tomēr mērījumu var ietekmēt dažādi blakusfaktori, tāpēc svarīgi izvērtēt arī pašsajūtu un vispārējo stāvokli.

Kā pareizi lietot pulsoksimetru? 

  • Covid-19 pacientiem regulāri (no rīta un vakarā, kā arī pasliktinoties pašsajūtai) jākontrolē skābekļa koncentrācija asinīs. 
  • Mērījumi jāveic telpās, miera stāvoklī (pēc pāris minūšu atpūtas), mierīgi elpojot. Ieteicams izmantot vidējo vai rādītājpirkstu. 
  • Jāpievērš uzmanību nevis pirmajam, bet  biežākajam mērījuma rezultātam. 
  • Tā kā skābekļa līmenis asinīs var svārstīties, mērījumus ieteicams veikt atkārtoti un vairākas reizes dienā. Īpaši, ja ekrānā parādās pārāk zemi cipari, mērījums pēc brīža jāveic atkārtoti un uz cita pirksta

Saslimstot ar Covid-19 pulsa oksimetra iegāde ir ieteicama arī gados jaunākiem pacientiem, jo šai slimībai ir tipiska “klusā hipoksija”- Covid-19 slimnieki paši bieži nejūt SpO2 pazemināšanos (hipoksēmiju). Savlaicīga hipoksēmijas atklāšana, hospitalizācija un ārstēšanas uzsākšana būtiski uzlabo slimības prognozi!