foto: Pexels
Iecienīti brokastu ēdieni, kurus labāk no rītiem neēst
Diētas
2022. gada 20. janvāris, 07:19

Iecienīti brokastu ēdieni, kurus labāk no rītiem neēst

Jauns.lv

Uzsākot dienu ar veselīgām, barojošām brokastīm, iespējams samazināt sirdslēkmes un diabēta risku, kā arī uzlabot fokusēšanās spējas un izvairīties no pārēšanās tālāk dienas gaitā. Taču ir svarīgi sekot līdzi tam, kas tiek apēsts. Patiesībā ir pat vairāki ļoti iecienīti brokastu ēdieni, kuri rīta cēlienam nav sevišķi piemēroti. 

1. Brokastu pārslas

Uzsākot savu dienu ar graudaugu brokastu pārslām, visticamāk, jau drīz pēc tam jutīsies izsalcis. Liela daļa brokastu pārslu tiek gatavotas no rafinētiem miltiem, kas nozīmē – maz šķiedrvielu. Piedevām tajās mēdz būt arī daudz cukura un maz olbaltumvielu. Liels cukura patēriņš veicina aptaukošanās risku, 2. tipa cukura diabētu, sirds slimības un vēl virkni citu veselības traucējumu

2. Cīsiņi

Lai gan šī ir izvēle, kam daudzi dod priekšroku tieši brīvdienu vēlajās brokastīs, tā nav pati labākā. Desiņas gatavo no maltas gaļas, taukiem, garšvielām, aromatizētājiem un saistvielām. Apstrādāta gaļa ir saistīta ar hronisku slimību un vēža veidošanās risku. Tā vietā, lai izvēlētos no rīta notiesāt cīsiņu, labāk apēst citu olbaltumvielām bagātu ēdienu, piemēram, olas vai grieķu jogurtu.

3. Mannas biezputra

Mannas miltos ir maz uzturvielu, taču ļoti daudz ogļhidrātu – uz 100 gramiem produkta 74 grami vienkāršo ogļhidrātu. Tādējādi apēdot šķīvi ar mannas putru, mēs uzņemam tukšās kalorijas, kas pārvēršas cukurā, taču nenodrošinām ķermeni ar citām dienas sākumam nepieciešamajām uzturvielām.

4. Kviešu maize

Kviešu maize parasti ir tā pati rafinētā baltmaize, kas strauji palielinās cukura un enerģijas līmeni, bet tikpat strauji tas nokritīs, un roka tā vien stiepsies pēc vēl kāda garduma. Turklāt baltmaize satur daudz vienkāršo ogļhidrātu, bet maz uzturvielu un šķiedrvielu. 

5. Apelsīnu sula

Svaigi spiesta apelsīnu sulas glāze brokastīs dos tūlītēju enerģiju dienas darbiem, jo sulā esošie cukuri faktiski uzreiz pēc sulas izdzeršanas uzsūksies organismā. Tomēr, ja ikdienas aktivitātes ir pasīvas, piemēram, visur dodies ar auto, brīvajā laikā nesportojat, tad sistemātiska sulas dzeršana var novest pie liekiem kilogramiem. Jāpatur prātā, ka ne visi produkti, kas ir veselīgi, satur arī maz kaloriju.

6. Jogurts

Cukurs, saldinātāji, krāsvielas, ciete un dažādas citas piedevas – to visu mēdz pievienot jogurtam, lai tā izskats un garša būtu patērētājam tīkamāki. Nekas traks jau nebūtu, ja piedevas vajadzētu un tās pievienotu samērīgā daudzumā. Taču bieži vien 100 gramiem jogurtam pievieno vairāk nekā divas tējkarotes cukura! Tad no veselību veicinoša produkta tas vienā mirklī kļūst par našķi.