Dabasspēks
2021. gada 16. decembris, 17:40

Kad pietiek ar C vitamīnu no citrona?

"100 Labi Padomi"

C vitamīns jeb askorbīnskābe ir viens no populārākajiem vitamīniem, kas labvēlīgi ietekmē imunitāti. Tas palīdz nodrošināties pret saaukstēšanos un dažādiem vīrusiem, kas šajā drēgnajā un tumšajā laikā ir ļoti aktuāli. Skaidro Apotheka sertificēta farmaceite Anna Kivleniece.

Organismā tas piedalās enerģijas rašanās vielmaiņā un daudzos citos procesos – veicina kolagēna sintēzi, kas ir svarīgi locītavām, cīpslām, ādai, aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, stiprina asinsvadu sieniņas, kapilārus, veicina brūču dzīšanu, kā arī nodrošina dažādu minerālvielu, piemēram, dzelzs, uzsūkšanos.

Cik daudz vajag profilaksei?

C vitamīns ir jāuzņem katru dienu, jo pats tas organismā neveidojas. Pieaugušam cilvēkam ieteicami 200–500 mg C vitamīna dienā, bet vairāk tas ir vajadzīgs grūtniecēm, smaga fiziskā un garīgā darba darītājiem, kā arī, ja atrodies ilgstošā stresa ietekmē. Tad kursa veidā tā devu var palielināt līdz 1000 mg. Par C vitamīna trūkumu organismā var liecināt asiņojošas smaganas, lēna brūču dzīšana un sāpīgas locītavas.

Vislabāk C vitamīns organismā asimilējas, ja tiek lietoti svaigi, termiski neapstrādāti augļi un dārzeņi. Īpaši vasaras laikā ieteicams baudīt dārzā pieejamās svaigās ogas (jo sevišķi zemenes) un augļus.

foto: Shutterstock
Vislabāk C vitamīns organismā asimilējas, ja tiek lietoti svaigi, termiski neapstrādāti augļi un dārzeņi.

C vitamīnu bagātīgi satur apelsīni, kivi, upenes, citroni, kā arī zaļie zirnīši, brokoļi, sarkanā paprika, skābētie kāposti. Lai uzturētu C vitamīna līmeni, pietiek dienā apēst 2–3 augļus ar augstu C vitamīna koncentrāciju. Pie 500 mg C vitamīna var tikt, apēdot 50 g sarkano mežrozīšu augļu vai 200 g sarkanās paprikas, 250 g smiltsērkšķu vai 400 g Briseles kāpostu.

No mežrozīšu augļiem vari pagatavot vitamīnu dzērienu – trīs ēdamkarotes sausu mežrožu augļu aplej ar divām glāzēm ūdens un vāri desmit minūtes. Pēc tam atstāj uz nakti ievilkties. Lieto pa ⅓ glāzes trīs reizes dienā.

Smiltsērkšķu ogās ir septiņas reizes vairāk C vitamīna nekā citronos, un to spēcīgie antioksidanti brīnišķīgi stiprina organismu. Lietošana – sulu parasti šķaida ar ūdeni vai citām sulām, piemēram, burkānu vai ābolu. Dienas laikā gan ieteicams izdzert ne vairāk kā 120 ml smiltsērkšķu sulas. Savukārt smiltsērkšķu eļļu var lietot pa tējkarotei divas reizes dienā 30 minūtes pirms ēdienreizes.

Imunitātes papildu stimulēšanai

Ja imunitāte ir novājināta, kā arī drēgnajā periodā, kad nepieciešams papildus uzlabot imunitāti, C vitamīnu ieteicams uzņemt uztura bagātinātāja veidā, lietojot 1000–2000 mg katru dienu. Bet tik intensīva C vitamīna uzņemšana ieteicama ne ilgāk kā 2–4 nedēļas, jo tas noslogo nieres un ilgtermiņā var ietekmēt tajās notiekošos vielmaiņas procesus.

Aptiekās C vitamīnu iespējams iegādāties gan tablešu, gan putojošo tablešu, gan karsto dzērienu, gan dažādu augu sīrupu veidā, kas bagāti ar C vitamīnu. Arī garšas tam ir dažādas – katrs var izvēlēties sev tīkamāko.

Visbiežāk C vitamīna koncentrācija ir no 50 mg (būs jālieto vairākas devas dienā) līdz 1000 mg vienā tabletē (pietiks ar vienu devu). Cilvēkiem ar jutīgu kuņģi vēlams izvēlēties C vitamīnu kapsulās vai bezskābes C vitamīna formu. Daži C vitamīna uztura bagātinātāji ir apvienojumā ar bioflavonoīdiem, kas uzlabo tā uzsūkšanos, kā arī piedalās imunitātes darbībā.