Uzmanību! Apelsīnu sulas dzeršana karstajā laikā var būt ļoti bīstama
Dzerot tikai vienu glāzi apelsīnu sulas dienā, risks saslimt ar ādas vēzi palielinās par 25 procentiem.
Esi vesels

Uzmanību! Apelsīnu sulas dzeršana karstajā laikā var būt ļoti bīstama

Jauns.lv

Glāze apelsīnu sulas vai kāru muti notiesāts greipfrūts būtiski palielina risku saslimt ar ādas vēzi, secināts jaunākajos pētījumos.

Zinātnieki atklājuši saikni starp atsevišķu citrusaugu lietošanu un melanoma – tā ir pati bīstamākā vēža forma.

Dzerot tikai vienu glāzi apelsīnu sulas dienā, risks saslimt ar vēzi palielinās par 25%, raksta “HealthDay”.

Pētījumā arī secināts, ka cilvēkiem, kas vismaz trīs reizes nedēļā apēd veselu greipfrūtu, melanomas risks palielinās par 41 procentu.

Tomēr netika atrasta šāda saikne starp melanomu un pašu apelsīnu ēšanu vai greipfrūtu sulas dzeršanu.

Zinātnieki uzsver – tas nenozīmē, ka citrusaugļi izraisa ādas vēzi, bet gan to, ka tikusi novērota šāda saikne.

Tomēr ir iespēja, ka noteiktas citrusaugļu sastāvdaļas var izraisīt melanomu, - tā secināto komentēja pētījuma darba grupas vadītājs, Brauna universitātes (ASV) pētnieks, dermatologs Abrars Kverši.

Citrusaugļu sastāvā ir psolarēni un furanokumarīni – “fotoaktīvi” ķīmiskie savienojumi, kuri ādu padara jutīgāku pret saules iedarbību.

Analīzē izmantoti 63 000 sieviešu un 41 000 vīriešu dati, kas apkopoti par laikposmu no 90. gadu vidus līdz 2010. gadam.

Katru otro vai ceturto gadu cilvēkiem tika lūgts aizpildīt detalizētas anketas, kurās jautāts par viņu uzturu un dzīvesveidu, tāpat arī lūdzot atzīmēt tādu faktu kā medicīniski apstiprinātu melanomas diagnozi.

Respondenti atbildēja, cik bieži ēd greipfrūtus un apelsīnus, vai dzer apelsīnu vai greipfrūtu sulu.

Šīs četras kategorijas tika iekļautas “kopējā citrusaugļu lietošanā”, taču citi citrusaugļi (piemēram, citroni un laimi) šoreiz netika pētīti.

Vairāk nekā 20 gadu ilgušajos pētījumos zinātnieku uzmanības lokā nonāca 1840 melanomas gadījumi. Tika secināts, ka cilvēkiem, kas ēd citrusaugļus 2-4 reizes nedēļā, melanomas risks bija par 10 procentiem lielāks, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri citrusaugļus ēd retāk nekā divreiz nedēļā.

Jo biežāk respondenti uzturā lietoja citrusaugļus, jo lielāks bija ādas vēža risks.

Cilvēkiem, kuri ēda citrusaugļus biežāk nekā 1,5 reizi nedēļā, melanomas attīstības risks bija pat par 36 procentiem lielāks.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, ik gadu pasaulē tiek reģistrēti 132 000 melanomas gadījumi.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock