foto: REUTERS/SCANPIX
Bērns pārslimojis Covid-19. Kā pārliecināties, ka slimība nav atstājusi sekas
Runā speciālists
2021. gada 3. novembris, 14:57

Bērns pārslimojis Covid-19. Kā pārliecināties, ka slimība nav atstājusi sekas

Jauns.lv

Lai arī saslimstība ar Covid-19 bērnu vidū ir zemāka nekā pieaugušo, bērni ar Covid-19 var saslimt jebkurā vecumā, turklāt daļai pēc akūta Covid-19 pārslimošanas var saglabāties ilgtermiņa sūdzības par veselību un dažkārt pat attīstīties nopietnas un smagas veselības problēmas – multisistēmu iekaisuma sindroms (MIS-c), norāda Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rūpēs par bērnu veselību visā Latvijā, BKUS speciālisti ir izstrādājuši rekomendācijas ģimenes ārstiem un vecākiem par bērnu uzraudzību pēc pārslimotas SARS-CoV-2 infekcijas un ilgtermiņa Covid-19.

Arī tad, ja bērni Covid-19 pārslimo viegli vai asimptomātiski, atveseļošanās no šīs infekcijas ne vienmēr norit ātri un bez sarežģījumiem, brīdina mediķi. Sekojot pacientu atveseļošanās procesam, ģimenes ārstiem un vecākiem jāņem vērā, ka ļoti nedaudziem bērniem divu līdz sešu nedēļu laikā pēc akūta Covid-19 var attīstīties nopietns un smags veselības stāvoklis – multisistēmu iekaisuma sindroms jeb MIS-c, savukārt nelielai daļai bērnu pēc akūtās slimošanas var saglabāties ilgtermiņa sūdzības jeb tā sauktais ilgtermiņa Covid-19 (long Covid-19).

Kādi ir multisistēmiskā iekaisuma sindroma (MIS-c) simptomi bērniem?

Ļoti nedaudziem bērniem dažas nedēļas pēc vieglas norises vai pat asimptomātiskas Covid-19 pārslimošanas uz labas veselības fona var sekot straujš veselības stāvokļa pasliktinājums ar augstu temperatūru, bērns kļūst saguris un miegains, parādās dažāda rakstura labi pamanāmi ādas izsitumi pa visu ķermeni, iespējama vemšana, stipras vēdersāpes, caureja vai galvassāpes. Šādos gadījumos nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība, zvanot 113.

Līdz šim palīdzība Bērnu slimnīcā sniegta arī 21 bērnam, kam diagnosticēts multisistēmu iekaisuma sindroms (MIS-c), un deviņi no šiem pacientiem ārstējās arī intensīvās terapijas nodaļā. Visiem šiem bērniem stacionēšana bija nepieciešama, kad dažas nedēļas pēc mājās pārslimota Covid-19, attīstījās imūnās sistēmas regulācijas traucējumi ar smagu, pārmērīgu iekaisuma reakciju, kas skāra vairākas orgānu sistēmas. 

Mazais Adrians slimnīcā ASV cīnās ar Covid-19

Kad Tifānijas divus gadus vecais dēls pagājušās nedēļas sākumā sāka justies slikti, viņai pat nebija aizdomu, ka pie vainas varētu ...

gallery icon
10

Kas liecina par ilgtermiņa Covid-19 bērniem?

Par ilgtermiņa simptomiem jādomā, ja vismaz 1 mēnesi un ilgāk pēc akūta Covid-19 pārslimošanas bērnam saglabājas pirms šīs saslimšanas nebijuši simptomi vai sūdzības.

“Šie ieilgušie simptomi var būt maz izteikti un atšķirties no tiem, kādus bērns izjuta akūtas saslimšanas laikā.

Bieži simptomi var būt arī mainīgi – kādu dienu pazust un tad atkal parādīties no jauna.

Bērniem ir grūti tos aprakstīt un izstāstīt par savām sajūtām, jo tās mēdz būt līdz šim neizjustas un pat dīvainas. Šīs sūdzības un sajūtas mēdz būtiski ietekmēt bērnu un arī vecāku labsajūtu, radīt apjumu vai pat bezcerības sajūtu,” skaidro BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece, pediatre Jana Pavāre. 

Lai vecākiem un ģimenes ārstiem būtu vieglāk novērtēt bērna veselības stāvokli un izprast, kad nepieciešama papildu konsultācija, BKUS sadarbībā ar digitālās veselības jaunuzņēmumu “Longenesis” izveidojusi divus īpašus tiešsaistes testus ieilgušu Covid-19 simptomu izvērtēšanai.

Viens no testiem palīdz izvērtēt dažādus simptomus un sūdzības, kas bērnam var saglabāties pēc Covid-19 pārslimošanas, savukārt otrs palīdz izvērtēt bērna psihoemocionālo labsajūtu un kognitīvās grūtības, kas var rasties pēc Covid-19 pārslimošanas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Covid-19 pozitīvo māšu un jaundzimušo nodaļa Meksikā

Aptuveni 96% no visām dzemdībām Meksikā notiek slimnīcās, kas bieži vien ir pārpildītas vai nespēj nodrošināt vajadzīgo aprīkojumu. Pandēmijas sākumā ...

gallery icon
21

Ja testa rezultāti parāda, ka bērna veselības stāvokli būtu ieteicams izvērtēt papildus, vecākiem ir jāpiesakās ambulatorai konsultācijai Bērnu slimnīcā pa tālruni 80708866 vai aizpildot elektronisko pieteikuma formu.

Bērnu slimnīcas pediatrs atkārtoti izvērtēs bērna veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā nosūtīs pacientu pie vēl citiem speciālistiem.

Augstāks risks smagākai slimības gaitai zīdaiņiem un bērniem ar hroniskām blakusslimībām

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma Bērnu slimnīcā ar akūtu Covid-19 ārstējušies vairāk nekā 260 pacienti, sākot no zīdaiņa vecuma, un līdz šim neviens bērns Latvijā ar akūtu Covid-19 nav nokļuvis intensīvajā terapijā.

Akūta Covid-19 klīniskā norise bērniem 95% gadījumu ir vieglāka nekā pieaugušajiem vai pat asimptomātiska, tomēr arī bērniem akūts Covid-19 mēdz noritēt smagāk.

Augstāks risks smagai slimības gaitai ir jaundzimušajiem un zīdaiņiem līdz viena gada vecumam, kā arī pacientiem ar hroniskām blakussaslimšanām, piemēram, bronhiālo astmu, cistisko fibrozi un citām hroniskām plaušu slimībām. Tāpat riska grupā ir bērni un pusaudži ar iedzimtām sirds slimībām, cukura diabētu, hroniskām nieru slimībām, autoimūnām un onkoloģiskām saslimšanām, aptaukošanos un imūnsupresīviem stāvokļiem.

No akūta Covid-19 bērni atveseļojas vidēji vienas līdz divu nedēļu laikā pēc saslimšanas, savukārt Bērnu slimnīcā nokļuvušie pacienti Infekciju nodaļā pavada salīdzinoši īsu laiku – no divām līdz četrām dienām, bet pēc tam turpina atveseļoties mājās.

Kādi ir Covid-19 simptomi bērniem?

Biežākie Covid-19 simptomi bērniem ir paaugstināta temperatūra, nogurums, galvassāpes, kakla sāpes, klepus, iesnas, sūdzības par gremošanas sistēmas problēmām. Apgrūtinātu elpošanu bērniem vēro daudz retāk nekā pieaugušajiem. Daļu simptomu maziem bērniem nav vienkārši pamanīt, savukārt pusaudži tos sākotnēji var atstāt bez ievērības.

Zīdaiņiem var būt tādi nespecifiski simptomi kā uzbudinājums, nemiers vai pastiprināta miegainība, bērniņi var attiekties ēst, reti, bet iespējami arī krampji.