foto: LETA
Vai Covid-19 "delta" varianta jaunās apakšmutācijas spēj ātrāk izplatīties? Atbild Perevoščikovs
Jurijs Perevoščikovs
2021. gada 19. oktobris, 22:39

Vai Covid-19 "delta" varianta jaunās apakšmutācijas spēj ātrāk izplatīties? Atbild Perevoščikovs

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijā atklāta jauna Covid-19 slimību izraisošā vīrusa "delta" paveida apakšmutācija, taču izskanējusī informācija, ka tā var izplatīties ātrāk vai plašāk, patlaban ir tikai pieņēmums, žurnālistiem sacīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš uzsvēra, ka šī jaunatklātā mutācija ir nevis jauns SARS-CoV-2 paveids, bet gan tieši "delta" variantā radusies mutācija. Tāpat eksperts norādīja, ka tas ir tikai pieņēmums, ka šī mutācija izplatās ātrāk un plašāk nekā "delta" paveids.

Epidemiologs arī skaidroja, ka Latvijai šobrīd ir kapacitāte un spēja identificēt apakšmutācijas "delta" variantā. "Ir speciālistu grupa, kura katru nedēļu analizē iegūtos rezultātus. Pie mums ir konstatētas vairākas apakšmutācijas, bet pagaidām mēs neredzam, ka kāda no šīm apakšmutācijām būtu izplatīta vairāk," atzīmēja Perevoščikovs, piebilstot, ka šī ekspertu grupa gaidāmajā sēdē šonedēļ noteikti pievērsīs papildu uzmanību attiecīgajam ziņojumam par šo jauno apakšmutāciju.

Kā ziņo britu raidsabiedrība BBC, Lielbritānijā atklāta jauna "delta" paveida mutācija "AY.4.2", taču šobrīd vēl tiek veikti testi, lai saprastu, cik lielus draudus tā varētu radīt.