foto: Paula Čurkste/LETA
Daugavpils profesors Arvīds Barševskis neziņā par filipīniešu un indonēziešu studentiem 
Daugavpils Universitātes zinātņu prorektors Arvīds Barševskis: “Būdams bioloģijas profesors, nesaprotu, kāpēc maniem studentiem no Filipīnām un Indonēzijas, kuri savā valstī jau ir sapotēti, pie mums būs jāpārpotējas.”
Esi vesels
2021. gada 25. septembris, 05:50

Daugavpils profesors Arvīds Barševskis neziņā par filipīniešu un indonēziešu studentiem 

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Daugavpils Universitātes zinātņu prorektors Arvīds Barševskis ir neizpratnē par to, kādēļ studentiem, kuri Daugavpilī ierodas no trešajām valstīm – Indonēzijas un Filipīnām un pret Covid-19 jau ir sapotēti ar savās valstīs esošajām vakcīnām, tagad it kā būtu jāpārpotējas, jo Latvijā viņu vakcinācijas faktu nevēloties atzīt. 

“Būdams bioloģijas profesors, nesaprotu, kāpēc maniem studentiem no Filipīnām un Indonēzijas, kas tūlīt ieradīsies Daugavpilī, bet savā valstī jau ir sapotēti, pie mums būs jāpārpotējas ar pie mums pieejamajām vakcīnām. Jo Latvijā šīs vakcīnas netikšot atzītas par derīgām…! 

Tas attiecas uz deviņiem filipīniešu un astoņiem indonēziešu studentiem, kuri grasās studēt Bioloģijas fakultātē. Visgrūtāk laikam klāsies filipīniešiem, jo viņi ir potējušies ar ķīniešu vakcīnu, ar indonēziešiem būs vieglāk, jo viņi saņēmuši Eiropas Savienībā atzīto “AstraZeneca” vakcīnu.

Pagaidām, kā būs, vēl īsti skaidri nav zināms, jo jautājums tiekot risināts,” Jauns.lv teica Barševskis.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas preses pārstāve Inga Vasiļjeva Jauns.lv sacīja:

“Šī ir akūta problēma, tāpēc Veselības ministrija jautājumu - dot iespēju saņemt sertifikātu personām, kas saņēmušas ne tikai Eiropas Zāļu aģentūras regulatoru reģistrētas, bet arī Pasaules Veselības organizācijas (PVO) atzītas vakcīnas, kuras Latvijā oficiāli tiek atzītas, bet līdz šim nebija tehnisku iespēju reģistrēt - virzīja izskatīšanai Ministru Kabineta sēdē. Jautājums šobrīd tika atlikts, bet prognozējam, ka tas tuvākajā laikā tiks skatīts Ministru kabineta sēdē.

PVO atzīto vakcīnu saraksts ir pieejams organizācijas mājaslapā, un šobrīd tās ir “AstraZeneca”, “Pfizer/BioNTech”, “Janssen”, “Moderna”, “Sinopharm” un “Sinovac” konkrētajās valstīs ražotās vakcīnas”.

Tas nozīmē, ka drīzumā valdībā tiks skatīts jautājums, kas ļaus Latvijā vakcinācijas sertifikātu iegūt visiem, kuri saņēmuši ne tikai Eiropas Zāļu aģentūras regulatoru atzītās, bet arī PVO akceptētās vakcīnas, tostarp arī ķīniešu.