foto: Pixabay.com
Vakcīna pret Covid-19 : kāpēc iesaka potēt bērnus, ja pastāv miokardīta risks īpaši zēniem?
2021. gada 21. septembris, 05:54

Vakcīna pret Covid-19 : kāpēc iesaka potēt bērnus, ja pastāv miokardīta risks īpaši zēniem?

Jauns.lv

Miokardīta attīstības risks pēc vakcīnām pret Covid-19 zēniem ir daudz augstāks par varbūtību smagā formā saslimt ar koronavīrusu. Tad kāpēc eksperti joprojām iesaka vakcinēt bērnus?

Vakcinēties pret koronavīrusu vai nē? Vecākiem nākas pieņemt šo lēmumu ne tikai par sevi, bet arī saviem bērniem. Vācijā Vakcinācijas pastāvīgā komiteja (Stiko) pēc spēcīgā spiediena, tajā skaitā no politiķu puses, tikai augusta vidū rekomendēja potes pret koronavīrusu bērniem no 12 līdz 17 gadiem.

Pirms tam rekomendācija izplatījās vien attiecībā uz bērniem ar hroniskām saslimšanām, piemēram, diabētu, kas paaugstina risku smagi saslimt ar Covid-19, raksta "Deutsche Welle".

Tomēr par nepieciešamību potēt bērnus nebūt nav pārliecināti visi vācu vecāki. Šaubas pastiprinājuši jaunākā ASV pētījuma dati, saskaņā ar kuru miokardīta risks pēc "BioNTech/Pfizer" vakcīnas zēniem ir sešas reizes augstāks nekā smagā formā saslimt ar Covid-19.

Kalifornijas universitātes pētnieki salīdzināja, cik bieži 2021. gada pirmajā pusē pēc potes pret Covid-19 12 līdz 17 gadus veciem bērniem bez hroniskām saslimšanām attīstās miokardīts, un cik nevakcinēto bērnus no tās pašas vecuma grupas nācies hospitalizēt pēc smagas ar Covid-19 saslimšanas gaitas.

Pētījuma ietvaros izpētīti 257 sirds muskuļa iekaisuma gadījumi, kas diagnosticēti pusaudžiem pēc vakcinācijas pret koronavīrusu. Sirds muskuļa iekaisuma simptomi lielākoties bija viegli, nāves gadījumi nav reģistrēti.

Kopumā šī nopietnā blakusparādība parādās ļoti reti. Pirmo reizi paziņojumi par sirds muskuļa iekaisumu jauniem vīriešiem pēc vakcinēšanās ar "BioNTech/Pfizer" preparātu parādījās Izraēlā 2021. gada aprīlī.

Atsevišķos gadījumos šis blakusefekts tika novērots arī pēc amerikāņu preparāta "Moderna". ASV Slimību kontroles un profilakses centri (CDC) - Valsts veselības ministrijas federālā aģentūra - uzskata saistību starp vakcīnu pret koronavīrusu un miokardīta attīstību par "iespējamu".

Par iespējamo cēloņsakarību ziņoja arī kompānijas, kas radījušas "BioNTech/Pfizer" un "Moderna" vakcīnas. Tomēr daudzi veselības jomas eksperti iesaka iespēju robežās vakcinēt bērnus un pusaudžus.

Viņi joprojām uzskata, ka saslimšana ar Covid-19 vai ilgtermiņa seku parādīšanās pēc šīs slimības ir daudz lielāka par sirds muskuļa iekaisuma risku.

"Miokardīti pēc vakcinācijas ir apstiprināti, bet tā ir diezgan reta blakusparādība, kas biežāk sastopama zēniem... Saslimšanas fāze stacionārajā ārstēšanā parasti norit bez smagiem simptomiem, datu par iespējām miokardīta ilgtermiņa sekām šobrīd nav," teikts Roberta Koha istitūta "Epidemioloģiskajā biļetenā", kas publicēts 2021. gada 19. augustā.

Tāpat bērniem un pusaudžiem, kas izslimojuši koronavīrusa infekciju salīdzinoši vieglā formā, pastāv "post-kovida" vai "ilgā kovida" risks. Tas ir stāvoklis, kad pilnīga atveseļošanās ievelkas vairākus mēnešus ar daudz un dažādiem simptomiem.