foto: Shutterstock
Ārsti vairākās valstīs vasarā novērojuši šai sezonai neraksturīgas bērnu slimības uzliesmojumu
Esi vesels
2021. gada 15. septembris, 14:34

Ārsti vairākās valstīs vasarā novērojuši šai sezonai neraksturīgas bērnu slimības uzliesmojumu

Jauns.lv

Pēdējo mēnešu laikā ārsti vairākās valstīs, tostarp ASV un Šveicē, novērojuši neparastu slimības uzliesmojumu - vasarā daudz mazu bērnu stacionēti ar cilvēka respiratori sincitiālo vīrusu (RSV), raksta BBC. RSV ierasti raksturīgs ziemas sezonai.

2021. gada sākumā Bruklinā esošās Maimonides zīdaiņu un bērnu slimnīcas darbinieki sāka izjust atvieglojumu, Covid-19 gadījumu skaitam Ņujorkā samazinoties. Pateicoties distancēšanās pasākumiem, masku nēsāšanai un pastiprinātai roku mazgāšanai mediķi slimnīcās pieredzēja arī mazāk citu infekciju, piemēram, gripas gadījumu. Tomēr piepeši martā uz slimnīcu tika vesti arvien vairāk klepojošu bērnu un zīdaiņu, dažiem no kuriem elpošana bija jānodrošina caur skābekļa masku.

Kā norāda BBC, ārsti atklājuši, ka stacionēto mazo pacientu skaits palielinājies RSV jeb respiratori sincitiālā vīrusa uzliesmojuma dēļ. Ziemai un pavasarim raksturīgais vīruss skar galvenokārt dziļākos elpceļus. 

RSV infekcija izplatās ne tikai pilienu veidā, bet arī ar rokām, gultas piederumiem, rotaļlietām un citiem priekšmetiem, sevišķi, kuriem pieskaras daudz cilvēku, tostarp sabiedriskajās vietās. Visizplatītākais RSV infekcijas simptoms ir sauss, ilgstošs lēkmju-veida klepus, kurš var turpināties pat līdz 3 nedēļām. Maziem bērniem slimība sākas akūti ar saaukstēšanās simptomiem, attīstās ļoti ātri, un 24 stundu laikā var veidoties smagi elpceļu traucējumi un cianoze. Smagos gadījumos saslimšana norit ar drudzi, galvassāpēm, vemšanu un paaugstinātu uzbudināmību. Ar RSV var saslimt arī pieaugušie, bet smagāk slimo tieši bērni un gados veci cilvēki.

Lai gan vasarā RSV gadījumu skaitam vajadzētu samazināties, daudzviet noticis pretējais - infekcija uzliesmojusi tai neraksturīgā laikā. Kā raksta BBC, infekcijas uzliesmojumi vasarā novēroti ne tikai ASV, bet arī Lielbritānijā, Japānā un Šveicē.

RSV uzliesmojums kā netiešas pandēmijas sekas

Ārsti norāda, ka šī vīrusa dīvainā uzvedība varētu būt Covid-19 pandēmijas netiešās sekas. 2020. gadā stigri piekoptie karantīnas, higiēnas un distancēšanās pasākumi palīdzējuši izvairīties ne tikai no SARS-CoV-2, bet arī citu vīrusu izplatīšanās. Tā rezultātā bērnu organismiem nebija iespējas izveidot imunitāti pret vairākiem vīrusiem, raksta BBC.

Kad pandēmijas sākumā noteiktie ierobežojošie pasākumi daudzviet tika atviegloti, RSV tika dota iespēja skart uzņēmīgus mazuļus un bērnus. Tādējādi negaidot infekcijas gadījumu skaits palielinājās.

Nesezonālā uzliesmojuma dēļ slimnīcu palātās sāka trūkt vietu, satraucot ģimenes un parādot, cik ļoti Covid-19 un ar to saistītie pasākumi ir pārveidojuši pasauli.

Slimnīcas personāls pieredzi raksturo kā "dramatisku"

"Mūsu intensīvās terapijas nodaļa atkal piedzīvoja sagrāvi, šoreiz nevis ar Covid, bet ar citu vīrusu," atceras Maimonides zīdaiņu un bērnu slimnīcas Infekcijas slimību nodaļas direktore Rabija Agha. Uzliesmojuma kulminācijas laikā, aprīļa sākumā, lielākā daļa bērnu, kas tika uzņemti slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā, slimoja ar RSV jeb respiratori sincitiālo vīrusu.

foto: AP/Scanpix

Vairākus mēnešus no infekcijas slimībām pasargātie bērni ierobežojumu mīkstināšanas dēļ atkal bija pakļauti vīrusiem.

"Tas mūs pārsteidza. Mēs zinājām, ka tas ir kaut kas, kam jāpievērš uzmanība, taču nedomājām, ka saslimšanas gadījumu būs tik daudz," BBC pastāstīja Cīrihes Universitātes Bērnu slimnīcas Infekcijas slimību un epidemioloģijas nodaļas vadītājs Kristofs Bergers. Šajā Cīrihes slimnīcā RSV gadījumi parasti sasniedz maksimumu janvārī, bet vasaras mēnešos svārstās ap nulli.

Šogad ziemā nebija neviena RSV saslimšanas gadījuma, bet tā vietā tie sāka parādīties jūnijā, jūlijā sasniedzot pat 183 infekcijas gadījumus. Tas ir vairāk nekā iepriekšējās ziemas sezonās.

"Slimnīca bija pilna, visas gultas bija aizņemtas, tas bija izaicinājums," par  jūlijā notikušo slimības uzliesmojumu stāsta Bergers. Cīrihes slimnīcai vietas trūkuma dēļ vairākus slimus mazuļus un bērnus nācās nosūtīt uz citām ārstniecības iestādēm. Situācija citās Šveices pilsētās bijusi līdzīga.

Mātēm neizstrādājas antivielas

"Ņemot vērā pasākumus, kas bija ieviesti attiecībā uz Covid, cilvēki nesatikās, neceļoja un bija ļoti uzmanīgi, valkājot maskas un distancējoties. Tas palīdzēja izvairīties no Covid un citiem vīrusiem. Tātad viena RSV sezona tika pilnībā izlaista. Ja viena RSV sezona tiek palaista garām, jūs pret to nesaražojat antivielas, mātes neiegūst antivielas, ko vēlāk var nodot zīdaiņiem," BBC stāsta Agha.

RSV Šveicē vasaras laikā bijis problemātiskāks nekā Covid-19 vīruss. "Šajā periodā mums gandrīz nebija Covid gadījumu," stāsta Bergers.

Tie daži bērni, kuri slimnīcā nogādāti ar koronavīrusu, atveseļojušies salīdzinoši ātri, bet tie, kuriem diagnosticēts RSV, ārstējušies ilgāk.

RSV infekcija pati par sevi nav iemesls satraukumam. Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centru datiem lielākā daļa bērnu to izslimo līdz divu gadu vecumam. Vairums RSV izjūt kā saaukstēšanos ar iesnām un klepu, un izveseļojas mājas apstākļos. Tomēr dažiem zīdaiņiem un maziem bērniem RSV var izraisīt bronhiolītu - plaušu apakšējo daļu iekaisumu. Šādos gadījumos bērnam var būt grūtības elpot un uzņemt barību.

Aptuveni 1-2% zīdaiņu, kas jaunāki par 6 mēnešiem un kuriem ir RSV, ir jānogādā slimnīcā un jānodrošina ar papildu skābekli caur masku vai caurulītēm degunā, lai palīdzētu viņiem atgūties. Dažiem var būt nepieciešama arī barošanas caurule. Pēc šādām procedūrām situācija ierasti dažu dienu laikā uzlabojas.

Pirms sākās Covid-19 pandēmija slimnīcas pirms ziemas sezonas parasti gatavojās RSV gadījumu pieaugumam. Riska grupā esošos pacientus, piemēram, priekšlaicīgi dzimušus bērnus un pacientus ar plaušu un sirds problēmām, var aizsargāt ar palivizumaba devu. Injekcija mazulim slimības uzliesmojuma laikā ir jāveic katru mēnesi, tieši tāpēc ir svarīgi slimības uzliesmojumu paredzēt un rīkoties savlaicīgi.

Pandēmija ir izjaukusi šo sezonālo slimības ritmu un tā lomu bērnu imunitātes ierastajā attīstībā.

Pasaulei atkal "atveroties", mazuļi paliek neaizsargāti

Dati, kas iegūti no dažādām valstīm, apstiprina, ka imunitāte pret RSV ir pazeminājusies izlaistās sezonas dēļ.

"Vislielākais saslimšanas gadījumu skaita pieaugums novērots bērniem vecumā līdz vienam gadam, kuri pagājušajā rudenī/ziemā "izlaida RSV sezonu"," BBC norādīja Anglijas  Sabiedrības veselības amatpersonas.

Izlaistās sezonas dēļ uzņēmīgo zīdaiņu un bērnu skaits palielinājies, jo starp viņiem ir gan tie, kuri pagājušajā ziemā tikuši īpaši sargāti no vīrusiem, gan tie, kuri tikai šogad nākuši pasaulē.

Pētnieki Tokijā ziņo par lielāko RSV gadījumu skaita pieaugumu kopš slimības monitoringa sākšanas 2003. gadā.

Arī viņi norāda, ka pandēmijas laikā palielinājies to cilvēku skaits, kuri kļuvuši uzņēmīgāki pret vīrusu. 

Atklāts paliek jautājums par to, kāpēc, atceļot ierobežojumus, RSV gadījumu skaits pieaudzis, bet, piemēram, saslimstība ar gripu pandēmijas laikā joprojām ir salīdzinoši zema.