Radīta unikāla metode, kas palīdzēs cilvēkiem nepārēsties
Jaunā metode - norijamās kapsulas ar baloniņiem - varētu dot jaunu cerību pacientiem, kuriem ir ēšanas traucējumi.
Diētas
2016. gada 13. decembris, 05:46

Radīta unikāla metode, kas palīdzēs cilvēkiem nepārēsties

Jauns.lv

Ja esi apņēmies tikt vaļā no iespaidīga lieko kilogramu daudzuma, vari pamēģināt veidu, kas solās būt efektīvāks nekā diētas un mocīšanās sporta zālē, taču saudzīgāks nekā kuņģa samazināšanas operācijas. Jaunā „Obalon” balona sistēma ir jauns ārstēšanas veids, kad pacienti norij kapsulas, kurās iekšā ir baloni, tādējādi pasargājot sevi no pārēšanās.

Pēc jaunākā pētījuma rezultātiem, šis līdzeklis palīdz cilvēkiem, kuri cieš no aptaukošanās, tikt vaļā no divreiz vairāk liekā svara kilogramiem nekā tas izdotos, tikai ierobežojot sevi ēšanā un mainot dzīvesveida paradumus, raksta CNN.

ASV Pārtikas un zāļu administrācijas apstiprinātajam tievēšanas līdzeklim tirgū vajadzētu nonākt jau janvārī. To veido trīs mazītiņas kapsulas, un katrā no tām ir ar katetru iestiprināts piepūšams balons. Cilvēkam ik pēc trim nedēļām ir jānorij viena no šīm kapsulām, un mediķi ar rentgenu pārliecinās, vai norītie objekti ir nokļuvuši vajadzīgajā vietā.

Tad pa katetru kuņģī esošie baloni tiek piepildīti ar gāzi, katetra tiek izņemta, bet pacients dodas mājup – ar vēderā esošo mazo balonu vai vairākiem baloniem.

Cilvēka organismā baloni tiek atstāti sešus mēnešus, un tā kā tie aizņem vietu, tad tiek apēsts mazāk pārtikas. Pēc tam baloni tiek izņemti – ar minimāli invazīvu endoskopisko operāciju.

Pētījuma rezultāti šomēnes tika prezentēti ikgadējā aptaukošanās speciālistu konferencē. Zinātnieki 387 brīvprātīgajiem, kuri cieš no liekā svara, piemēroja balonu terapiju vai arī iedeva vienkārši kapsulas, kur iekšā bija visparastākais cukurs, taču arī tās bija ar katetrām un izskatījas kā īstas.

Uztura speciālists ik pēc trim nedēļām brauca satikties ar pētījuma dalībniekiem, lai palīdzētu attiecīgi mainīt dzīvesveidu. Pēc sešiem mēnešiem tie pētījuma dalībnieki, kuriem tika izmantota īstā „Obalon” metode, bija zaudējuši 6,81% no kopējā ķermeņa svara, bet placebo grupā iekļuvušajiem bija izdevies nomest tikai 3,49% svara. Šajā pētījuma etapā placebo grupas izpēte tika pārtraukta, savukārt „Obalon” grupas respondentiem baloni no kuņģa izņemti.

Svarīgi piebilst, ka pētījuma dalībnieku svars turpināja kristies. Pēc sešiem mēnešiem 89,5% zaudētā svara metodes izmantošanas posma neatgriezās. „Ārstēšana ar balonu metodi palīdzēja šiem cilvēkiem ēst mazāk. Taču vienlaikus viņi iemācījās arī veselīgāku dzīvesveidu, jo programmas laikā viņiem tika palīdzēts to darīt,” atzīst šī pētījuma vadītāja Aurora Praiore (Ņujorkas Stony Brook universitāte), „viņi bija apguvuši šos paradumus un spēja saglabāt savas veselīgās izvēles arī tad, kad baloni jau bija izņemti.”

Visticamāk, arī reālie „Obalon” pacienti, kuri šo metodi izmēģinās turpmāk, tieši tāpat regulāri konsultēsies ar uztura speciālistiem. Praiore uzsver, ka šie baloni dod rezultātu tikai tad, ja tos lieto, vienlaikus arī veselīgi ēdot un regulāri nodarbojoties ar sportu. Katrā ziņā baloni noteikti nevarot tikt uzskatīti par alternatīvu jau pieminētajam veselīgajam dzīvesveidam un fiziskajām aktivitātēm.

„Tas daļēji izskaidro, kāpēc pētījums bija tik veiksmīgs,” atzīst zinātniece, „uzskatu, ka šo balonu izmantošana noteiktos tievēšanas posmos palīdz pacientiem vieglāk sadzīvot ar diētas un treniņu programmas kursu, kas turpinās vairākus mēnešus.”

Pēc viņas domām, dzīvesveida maiņas un balonu terapijas vienlaicīga izmantošana ir jauns un mazāk riskants veids, kas palīdzēs pacientiem ar svara problēmām.

Kaut arī 90,8% šajā pētījumā iesaistīto personu piedzīvoja vēdera spazmas un sliktas dūšas simptomus, tomer gandrīz visi atzina, ka nepatīkamās izjūtas bija niecīgas vai viduvējas.

„ Daži pacienti sacīja, ka pēc trešā balona nokļūšanas kuņģī novērojuši diskomfortu raisošas izjūtas – līdzīgi kā grūtniecības laikā. Taču lielākā daļa neko tādu nejuta un pat izteica vēlmi, lai baloni kuņģī paliktu vēl ilgāk par sešiem mēnešiem,”  viņa apkopo pētījuma dalībnieku pieredzi.

Pēc cita šīs jomas speciālista Raula Rosentāla teiktā, šī balonu metode varbūt varētu aizpildīt tukšo nišu starp dzīvesveida stratēģiju un invazīvo terapiju.

„ Maģiskas tabletītes pret aptaukošanos neeksistē, taču šī metode var sniegt jaunu cerību cilvēkiem, kuri citā gadījumā nebūtu meklējuši iespēju cīnīties ar šo problēmu vai arī necerētu uz labiem rezultātiem, tikai ievērojot diētu vai sportojot,” saka Rosentāls.

Patlaban tiek veikti klīniskie pētījumi arī saistībā ar citu norijamo balonu „ Elipse” , taču pagaidām šo līdzekli ASV Pārtikas un zāļu administrācija nav apstiprinājusi. Tirgū jau pieejami divi kuņģa balonu varianti: „ReShape” un „Orbera”, taču endoskopija vajadzīga gan to ievietošanai kuņģī, gan arī pēc tam izņemšanai no kuņģa.

„Jūs varat pavisam vienkārši „Obalon” balonu ievietot un tajā pašā dienā doties uz darbu, savukārt abos pārējos gadījumos šādas iespējas nav,”  saka Praiore. Šķiet, ka izmaksas par ārstēšanu ar „ Obalon” metodi pacientiem vajadzēs segt pašiem – apdrošinātāji to nekompensēšot. Pagaidām gan vēl nav zināms, cik šī tievēšanas sistēma varētu izmaksāt.


Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock