foto: unsplash.com
Vai drīkst kartupeļus ēst kopā ar gaļu?
Diētas
2021. gada 3. jūlijs, 06:21

Vai drīkst kartupeļus ēst kopā ar gaļu?

LTV "Pārtikas revidents"

Vairāki Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāji interesējās par dažādu pārtikas produktu saderību jeb to, ko ar ko kopā labāk ēst un tieši pretēji – neēst. Viena no tradicionālām produktu kombinācijām ir kartupeļi kopā ar gaļu, tāpēc raidījuma komanda meklēja atbildi uz jautājumu, vai šāda maltīte ir veselīga vai tomēr uz šķīvja būtu jābūt kam citam.

Sertificēta uztura speciāliste Tatjana Korjagina apstiprina, ka var ēst kartupeļus kopā ar gaļu, taču ir viens būtisks nosacījums, kas jāņem vērā - klāt vēl jāizvēlas svaigo dārzeņu salāti.

“Vienu ceturto daļu no šķīvja būtu jāaizņem olbaltumvielu saturošiem produktiem, kas ir gaļa, īpaši putnu gaļa, zivis un citi olbaltumvielu avoti. Vienu ceturto daļu jāaizņem ogļhidrātiem, kas būtu graudi un kartupeļi šajā gadījumā. Un puse no šķīvja ir ar svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām,” uzturšķīvja principu skaidro eksperte.

Tatjana Korjagina arī stāsta, ka, ievērojot šādu šķīvja principu, var ēst katrā maltītē. Vien der atcerēties, ka ne visās ēdienreizēs olbaltumvielu avotam ir jābūt tieši gaļai. To iesaka lietot ne vairāk kā 300 līdz 600 gramus nedēļā.

Ja ir vēlme zaudēt kādu lieko kilogramu, tad gan uztura speciāliste iesaka, piemēram, vakariņās ēst tikai olbaltumvielu saturošus produktus, piemēram, gaļu tikai ar salātiem, izvairoties no ogļhidrātiem, kas šajā gadījumā būtu kartupeļi.