Mājas aptieciņa
2021. gada 24. maijs, 06:00

Smaida patiesais noslēpums

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Covid-19 ierobežojumi ieviesuši korekcijas mūsu ikdienā. Kā viena no tām ir regulāra sejas maskas nēsāšana. Aiz tās pagaidām varam paslēpt to, ko agrāk risinājām zobu higiēnista un zobārsta kabinetā – savu zobu veselības stāvokli. Bet ko darīsim, kad ierobežojumus atcels? Meklējam atbildi, kā rūpēties par veseliem zobiem, ja pie zobārsta tikt problemātiski, bet higiēnista vizīte atlikta jau vairāk kā pusotru gadu.

Zobu bojāšanās ne vienmēr nozīmē nepareizu vai neesošu mutes higiēnu. Piekrīti, daudzas senās tautas nepieskārās zobu sukai, taču bija apveltītas ar veseliem un baltiem zobiem.

Ir konstatēts, ka zobu veselība ir tiešā veidā saistīta ar uzturu un ģeogrāfisko dzīves vietu. Pētījumi turpina pierādīt arvien nozīmīgāku saikni starp ar ēdienu uzņemtu vitamīnu un saules deficītu, un orālām veselības patoloģijām. Kā izrādās, viens no galvenās lomas spēlētājiem ir D vitamīns. Tā trūkums organismā ne tikai atstāj iespaidu uz kaulu veselību, bet var veicināt arī zobu augšanu, bojāšanos un kariesa veidošanos.[1] 

58% no zobu emaljas minerālvielām sastāda kalcijs un fosfors. Visa zoba mūža garumā emaljā noris aktīva minerālu apmaiņa un katru dienu tā ar siekalām remineralizējas no kalcija jonu krājumiem un fosfora.

D vitamīns un minēto minerālvielu absorbcija organismā iet roku rokā. Ir pierādīts, ka nepietiekama D vitamīna gadījumā, organisms no uzņemtā uztura spēs uzsūkt tikai 10% - 15% kalcija.[2]

Zem zoba emaljas ir dentīns. Dentīns satur dzīvas šūnas, kuras organisms izmanto, lai pasargātu asins piegādi un nervus zoba iekšienē. Šīs šūnas spēj atjaunot dažādu faktoru dēļ zaudēto dentīnu, taču tikai tad, ja organismā ir pietiekams D vitamīna līmenis asinīs. Šī vitamīna deficīta gadījumā, aizsargsistēmai nepietiek spēka nosargāt un atjaunot bojāto zobiņu.

Respektīvi, zems D vitamīna līmenis organismā var būt iemesls tam, ka zobi zaudē aizsargslāni un līdz ar to tie ir vairāk pakļauti infekcijām, kas rezultējas ar emaljas bojājumiem, caurumiem, zobu lūšanu un kustēšanos.[3]

Šo viedokli apstiprina arī zobārstu literatūra, sniedzot apgalvojumu, ka D vitamīna deficītu organismā var noteikt pēc zobu veselības stāvokļa – pacientiem ar šī vitamīna trūkumu tiek biežāk konstatēti zobu bojājumi un smaganu saslimšanas.

Zobu kariess un smaganu asiņošana ir divi visizplatītākie zobu veselības rādītāji. Abi tiek kvalificēti kā hroniskas saslimšanas. Zobu bojāšanās bērniem ir visizplatītākā hroniskā slimība un smaganu asiņošana ir pirmais smaganu slimības signāls. Smaganu asiņošana ir iekaisuma pazīme, kas norāda uz pazeminātu imunitāti un to, ka organismā noris mijiedarbība starp mikrobiem un mūsu pašu imūnšūnām. Te kā efektīvākais “dakteris” noteikti būs D vitamīns, ar tā spēcīgo ietekmi uz imūnsistēmas darbību un imūnšūnu veidošanos.

Amerikā veiktā pētījumā, kurā piedalījās 2827 bērni, tika konstatēts, ka tiem bērniem, kuri saņēma D vitamīnu uztura bagātinātāja formā, zobu bojāšanās jeb kariess samazinājās par 47%.[4]

Runājot par zobu un mutes veselību, noteikti jāpiemin arī ksilīts jeb bērzu cukurs. Tas ir dabiski sastopams savienojums, kas atrodams daudzos augos, augļos un dārzeņos. Ksilīts tiek izmantots kā cukura aizvietotājs jeb dabisks saldinātājs, jo, nonākot mutē, tas nepārvēršas skābēs, līdz ar to neveicina zobu bojāšanos. Ksilīts veicina zobu mineralizāciju un samazina mineralizāciju nomācošo baktēriju daudzumu siekalās. Tam piemīt baktericīdas īpašības, kas novērš kariesa veidošanos. Šo pozitīvo īpašību dēļ zobārsti iesaka ksilītu saturošas košļājamās gumijas.

Tātad, esam atraduši risinājumu – D vitamīns un ksilīts. Nākamais solis ir atrast veidu, kā šīs abas mikrovielas ikdienā ir iespējams uzņemt.

Atbilde – uztura bagātinātājs LYLsunD3, kura sastāvā dabisks D3 vitamīns ir bagātināts ar ksilītu. LYLsunD3 -  augstas koncentrācijas D3 vitamīns izsmidzināmas mikroemulsijas LYLmicro™ formā  - nodrošina:

  • zinātniski pierādītu vitamīna D3 iedarbības efektivitāti. Pētījumu pagājušā gada rudenī veica Latvijas Universitātes pētnieku komanda, pierādot LYLsunD3 iedarbības pārākumu pār citiem tirgū pieejamiem D3 uztura bagātinātājiem;
  • tūlītēju uzsūkšanos organismā. Pateicoties LYLsunD3 mikroemulsijas konsistencei, ko uzsmidzina zem mēles vai vaiga iekšpusē, šī biopiejamā vitamīna forma caur mutes gļotādu nonāk cirkulārajā sistēmā un tālāk tiek izplatīta pa organismu, apejot kuņģa-zarnu trakta un aknu iedarbību. Salīdzinot ar D3 vitamīnu kapsulās, tabletēs vai pilienos, ir pierādīta izsmidzināmā vitamīna efektivitāte – organismā tas uzsūcas līdz pat 95%;
  • finansiālu izdevīgumu, jo LYLsunD3 ērti lietojamā flakona tilpums (25 ml) ir paredzēts līdz 125 lietošanas reizēm jeb veseliem 4 mēnešiem.

LYLsunD3 līnija ir domāta visai ģimenei – no 1 līdz 7 gadu vecuma bērniem būs piemērots gardais un lietošanā drošs LYLsunD3 KID. Vecākiem bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem ar mērķi uzturēt optimālu D vitamīna līmeni organismā ikdienā noderīgs ir LYLsunD3 2000 SV. Pie nepieciešamības paaugstināt D vitamīna līmeni vai likvidēt šī vitamīna nepietiekamību organismā rekomendējam LYLsunD3 Professional 4000 SV.