Dzīvības loterija
2021. gada 11. aprīlis, 16:53

Ventspils slimnīcā veikta ārkārtīgi riskanta un Baltijā unikāla operācija

Jauns.lv / LETA

Martā Kurzemes mugurkaula ķirurģijas centrā Ventspilī veikta Baltijā unikāla mugurkaulāja operācija, pilnībā izņemot septītā kakla skriemeļa audzēju, kas bija apaudzis kreiso mugurkaula jeb vertebrālo artēriju, kas ar asinīm apgādā galvas smadzeņu stumbru un smadzenītes, informē Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Rudzroga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pacientei audzējs tika atklāts nejauši, veicot izmeklējumus galvas smadzeņu asinsvadiem. Mērenām sāpēm skaustā paciente pievērsusi uzmanību vien tad, kad tika atklāts audzēja izraisīts kakla skriemeļa lūzums.

Kā atzīmēja slimnīcas pārstāve, neārstēšana šai jaunajai sievietei, visticamāk, radītu neatgriezenisku muguras smadzeņu bojājumu kakla līmenī. Būtiski atzīmēt, ka šāda tipa audzēji var būt ar pazeminātu jutību pret staru terapiju, bet nelielas audzēja daļas izņemšana nav pieņemams risinājums, jo īsā laikā var radīt recidīvu jeb atgriešanos.

Ņemot vērā audzēja sarežģīto anatomisko lokalizāciju un ciešo saistību ar muguras smadzenēm, nerviem un smadzeņu asinsapgādei ļoti svarīgu artēriju, bija nepieciešams meklēt kompleksu risinājumu, lai pilnībā izņemtu veidojumu un vienlaikus novērstu kakla skriemeļu nestabilitāti, saglabājot neskartas visas normālās anatomiskās struktūras, piebilda Rudzroga.

Šādu risinājumu arī izdevās atrast - apvienojot Kurzemes mugurkaula ķirurģijas centra vadītāja Jāņa Osīša un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas neiroķirurga Raimonda Mikijanska zināšanas un pieredzi, kam pateicoties - kompleksā operācija noritējusi ļoti veiksmīgi.

Osītis skaidro, ka pēc būtības pacientei veiktas trīs operācijas, kas kopumā ilga deviņas stundas. Paciente no slimnīcas tika izrakstīta piektajā pēcoperācijas dienā.

Kurzemes mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs Osītis uzsver, ka izšķiroša nozīme operācijas sekmīgā norisē bijusi profesionālam komandas darbam, atzīmējot, ka Mikijanskis, viņaprāt, ir spējīgākais neiroķirurgs Latvijā. Osītis un Mikijanskis pēc operācijas ļoti augsti novērtēja anestezioloģes Baibas Rauhvargeres un operāciju māsas Sintijas Brices profesionālo darbu, kā arī perfekto pirms un pēcoperācijas aprūpi Aidas Ķires vadībā.

Slimnīca atzīmē, ka novēloti diagnosticētā, ielaistā gadījumā radikāla operācija vairs nebūtu iespējama. Ņemot vērā iepriekš minēto, Osītis atzīst, ka komplicētā operācija ar pilnīgu veidojuma izņemšanu bija vienīgais risinājums, kā nodrošināt pacientei pilnvērtīgi dzīvi.

Kurzemes mugurkaula ķirurģijas centrs onkoloģisko saslimšanu ārstēšanā aktīvi sācis darboties kopš pagājušā gada, vienlaikus sekojot līdzi arī citu Latvijas ārstniecības iestāžu panākumiem šajā jomā. Viens no pēdējā laika spilgtākajiem piemēriem - Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, kas spējusi veikt sarežģītu mugurkaula kakla daļas operāciju pusaudzim, pilnībā izņemot audzēju.

Ar savu stāstu atklāti dalījusies arī paciente, kura patlaban atveseļojas pēc veiksmīgi pārciestas operācijas. Paciente norāda, ka vairākus gadus saskārusies ar dažādām veselības problēmām. Vienā no veiktajiem izmeklējumiem tika atklāts septītā kakla skriemeļa audzējs un tā radīts skriemeļa lūzums. Tam sekoja vairāku ārstu konsultācijas un diagnozes, līdz, visbeidzot, paciente nonākusi pie neiroķirurga Mikijanska, kurš detalizēti izvērtējis konkrēto gadījumu, konsultējās ar kolēģiem un piedāvāja risinājumu.

Pēc Rudzrogas teiktā, šādas sarežģītības operācijās arī risks ir ļoti augsts, līdz ar to arī pacientei, gatavojoties operācijai bijušas šaubas, vai pieņemts pareizs lēmums, pat bijusi vēlme atcelt operāciju.

Tomēr pašlaik, kad veiksmīga operācija jau aiz muguras, paciente pateicas speciālistiem par rūpēm un profesionalitāti, vienlaikus atzinību veltot arī pārējam Ventspils slimnīcas personālam.

Kopš 2019.gada sākuma, kad Ventspils slimnīca sāka veikt mugurkaula operācijas, to skaits ir divkāršots. Ventspils slimnīca mugurkaulāja ķirurģijas operāciju skaita ziņā ierindojas otrajā vietā Latvijā pēc Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas. Uz Kurzemes mugurkaula ķirurģijas centru dodas pacienti no visas Latvijas, norādīja Rudzroga.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pirms nepilna gada SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Ventspils slimnīcā tika atklāts Baltijā pirmais jaunākās paaudzes "Carl Zeiss" operāciju mikroskops "Tivato 700" mugurkaula ķirurģijai, kas ar inovatīvām funkcijām paaugstina darba produktivitāti un kvalitāti, kā arī būtiski atvieglo speciālistu darbu operāciju laikā. Mikroskopa specifika nodrošina mazāku audu traumatizāciju un ļauj sasniegt labākus rezultātus atveseļošanās periodā, skaidro Rudzroga.

Ventspils slimnīca mērķtiecīgi plāno mugurkaulāja ķirurģijas operāciju attīstību.