foto: Shutterstock
Kā stiprināt imunitāti pavasarī? Speciālisti iesaka!
Runā speciālists
2021. gada 11. marts, 10:11

Kā stiprināt imunitāti pavasarī? Speciālisti iesaka!

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pēc ziemas cilvēku organisms nereti ir novājināts, bet imunitāte – būtiski sašķobījusies. Tas paver jaunas iespējas slimībām. Kā to novērst jau laicīgi, stiprinot organismu, un kā stiprināt imunitāti pavasara periodā? Imunitātes stiprināšana nav vienas konkrētas darbības veikšana – tas ir darbību kopums, kas palīdz pasargāt organismu no dažādu slimību rašanās. Kādi ir speciālistu ieteikumi, lai pasargātu sevi un stiprinātu imunitāti?

Elpo svaigu gaisu!

Ārā gaisam paliekot siltākam, patīkamāka ir loga atvēršana darba laikā, lai telpā ielaistu svaigu gaisu – šo iespēju jāizmanto strādājot, ja nav iespējas regulāri iziet ārā, lai veiktu pastaigas. Savukārt, brīvajos brīžos ļoti ieteicamas ir aktivitātes ārā – pie dabas. Aktivitātes svaigā gaisā var būt dažādas – gan fiziskas, piemēram, skriešana vai skrituļslidošana, gan arī mazāk fiziskas, apvienojot patīkamo ar lietderīgo – iešana pa mežu, dabas takām un pastaigu maršrutiem tepat Latvijā.

Svaigs gaiss, tieši tāpēc, ka pavasarī ir vēsāks, ļauj radināt organismu pie vēsuma un uzlabo veselību, kā arī – saulainā laikā iespējams uzņemt tik vērtīgo D vitamīnu no saulītes!

Samēro aktivitāšu daudzumu!

Nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, nevajadzētu pārspīlēt. Pārāk liela slodze var ķermeni novājināt, tādējādi palielinot iespējamību saslimt. Regulāras, bet pārdomātas sporta aktivitātes palīdz uzlabot asinsriti, kas, savukārt, aktivizē imunitātes šūnu rašanos.

Pielāgo uzturu, uzņemot vitamīnus

Arī pilnvērtīgam, sabalansētam uzturam ir ļoti nozīmīga loma imunitātes stiprināšanai gan pavasarī, gan pārējā gada laikā. Uzņem vitamīnus un minerālvielas no pārtikas, izvēloties dažādu ēdienu, piemēram, graudaugus, svaigus dārzeņus un augļus, piena produktus, zivis, gaļu, olas, ogas. Taču jāņem vērā, ka pavasarī uzņemt tikai ar pārtikas palīdzību visus nepieciešamos vitamīnus, kā arī minerālvielas, visticamāk, nebūs iespējams. Tāpēc vērts organismu apgādāt, izvēloties aptiekās nopērkamos vitamīnus koncentrētākā veidā.

Kādus vitamīnus uzņemt ir svarīgi, lai stiprinātu imunitāti?

  • Cinks – stiprina asinsriti, kā arī palielina organisma spēju aizsargāt sevi no vīrusiem.
  • D vitamīns – lai arī to vislabāk uzņemt caur ādu – uzturoties saulē, arī ar saules stariem pavasarī nedrīkst pārspīlēt. D vitamīns ir nepieciešams dažādu dzīvības procesu veikšanai.
  • C vitamīns – tas ne tikai stiprina imunitāti, bet arī novērš noguruma sajūtu.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Ceram, ka šie padomi, kā stiprināt imunitāti, Tev noderēs, lai pavasari baudītu uz pilnu sparu, nesatraucoties par sava organisma imunitāti pret vīrusiem. Esi aktīvs un pieturies pie veselīga dzīvesveida pamatiem – tas noteikti ir īstais ceļš uz veselīgu ikdienu!

Ar plašāku vitamīnu klāstu var iepazīties: Internetaptieka.lv

Raksts sadarbībā ar InternetAptieka.lv