foto: Shutterstock
Izstrādāta unikāla lietotne, kas spēj izmērīt cilvēka sāpju līmeni
Esi vesels
2021. gada 10. februāris, 06:21

Izstrādāta unikāla lietotne, kas spēj izmērīt cilvēka sāpju līmeni

Jauns.lv

Austrālijas jaunuzņēmums "PainChek" izstrādājis unikālu lietotni, kas palīdz cilvēkiem, kuri saskarsmes grūtību un veselības problēmu dēļ nespēj paši pastāstīt par sāpēm. Starp šiem cilvēkiem ir, piemēram, demences pacienti, ziņo CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izstrādātā lietotne ar mākslīgā intelekta palīdzību veic sejas analīzi, lai novērtētu sāpju līmeni.

Pacienta aprūpētājs, izmantojot viedtālrunī iestatīto lietotni, ieraksta īsu personas sejas video un atbild uz jautājumiem par pacienta uzvedību, kustībām un runas spējām. Mākslīgais intelekts atpazīst sejas muskuļu kustības, kas saistītas ar sāpēm, un apkopo tās ar aprūpētāja novērojumiem, tādējādi aprēķinot kopējo sāpju rādītāju.

Pēc uzņēmuma domām, "PainChek" spēj noteikt sāpes ar vairāk nekā 90% precizitāti. Testi veikti uz vairāk nekā 66 000 cilvēku visā pasaulē, radot vairāk nekā 180 000 sāpju sliekšņa novērtējumu.

Parasti, novērtējot sāpes demences slimniekiem ar smagiem komunikācijas traucējumiem, aprūpētāji un veselības aprūpes speciālisti novēro viņu sejas izteiksmi un uzvedību un interpretē rezultātus saskaņā ar standartizētu sāpju skalu. Kurtinas universitātes farmācijas skolas zinātnieku komanda "PainChek" sāka izstrādāt 2012. gadā. Viņi gribēja atrast labāku alternatīvu līdz šim izmantotajām sāpju skalām, jo "cilvēkiem ir ļoti grūti atšifrēt emocijas".

Šī tehnoloģija, pateicoties tās labajiem rezultātiem, ir klasificēta kā medicīniska ierīce jau vairākās Eiropas valstīs, Austrālijā un Kanādā. 

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas aplēsēm aptuveni 50 miljoni cilvēku visā pasaulē sirgst ar demenci. Katru gadu saslimušo skaits palielinās par aptuveni 10 miljoniem. 2012. gada pētījumā tika lēsts, ka līdz pat 80% cilvēku, kas sirgst ar demenci un dzīvo pansionātos, regulāri izjūt sāpes.

"PainChek" stāsta, ka tā izstrādātā tehnoloģija tiek izmantota vairāk nekā 722 aprūpes namos visā pasaulē. Pagājušā gada augustā to sāka izmēģināt arī Lielbritānijā, kur līdz šim to izmantojuši aptuveni 1000 pacientu.