foto: unsplash.com
Atklāts jauns Alcheimera slimības riska faktors
Esi vesels
2021. gada 7. februāris, 06:48

Atklāts jauns Alcheimera slimības riska faktors

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai jums šķiet, ka glāze vienmēr ir pustukša? Jūs varētu vēlēties to uzlūkot kā puspilnu, jo cilvēki, kas ir depresīvi noskaņoti un tendēti domāt sliktu, vecumā ir daudz vairāk pakļauti riskam saslimt ar Alcheimera slimību.

Zinātnieki pat var redzēt “atkārtotas negatīvās domāšanas” fiziskās sekas (tā viņi nosaukuši pesimistisko attieksmi) – tiem, kas nepilnu glāzi sauc par pustukšu, smadzenēs veidojas vairāk kaitīgo olbaltumvielu, kuras saista ar Alcheimera slimību.

Ja varat šo attiecināt uz sevi, sāciet meditēt vai pievērsties apzinātības praksēm, iesaka pētnieki no Londonas Universitātes koledžas – apzinieties, ko domājat un kas ar jums notiek.

Negatīva domāšana ir viens no pamatiemesliem, kāpēc daži cilvēki cieš no demences vai Alcheimera slimības, saka pētniece Natālija Marčanta. Bet šādam pasaules redzējumam ir jābūt ilgtermiņā. Ja laiku pa laikam gadās kāda neveiksme, izraisot sliktas domas vai sliktas izjūtas, tas paliekoši nebojā kognitīvās spējas.

Pētnieki pāris gadu sekoja līdzi 292 cilvēku mentālajai veselībai, kas bija vecāki par 55 gadiem. Lai noteiktu viņu “atkārtotās negatīvās domāšanas” rādītāju, pētnieki pievērsa uzmanību tam, kā šie cilvēki prātoja par pagātni un cik ļoti satraucās par nākotni. Tie, kam rādītājs bija augsts, četru gadu laikā bija lielāki kognitīvie traucējumi, tostarp izteiktāks atmiņas zudums. Smadzeņu izmeklējumi arī liecināja, ka viņiem bija vairāk tau proteīna un amiloīda plātnīšu sakopojumu, kas ir raksturīgi Alcheimera slimniekiem un cilvēkiem ar demenci.

Pētnieki uzskata, ka “atkārtota negatīva domāšana” ir jauns riska faktors, un ir svarīgi, lai cilvēki, kam regulāri nāk prātā sliktas domas, ar tām prastu tikt galā. Un te, lūk, var palīdzēt meditēšana un apzinātības prakses.