Pētnieki noskaidrojuši, kuru pārtikas produktu noteikti neēst, ja pēcāk nepieciešams koncentrēties
Apēst burgeru varētu būt patīkami, taču neplānojiet pēc tam darbības, kuras prasa visu jūsu uzmanību.
Papildus citiem iespējamiem veselības traucējumiem, ko rada produktu ēšana, kuros ir daudz piesātināto tauku, tie ietekmē arī koncentrēšanās spējas. Un efekts var būt vēl jo sliktāks, ja ciešat no zarnu sieniņu caurlaidības jeb tā sauktā caurās zarnas sindroma.
Pētnieki no Ohaio štata universitātes atklājuši, ka pēc viena bigmaka apēšanas spējas koncentrēties samazinās vidēji par 11 procentiem.
Pētnieki pārbaudīja ēdiena ietekmi uz 51 sievieti. Pētījuma dalībniecēm deva ēst maltīti, kas bija bagātīga ar piesātinātajiem taukiem vai pagatavota ar nepiesātinātājiem taukiem. Pēc tam (un arī pirms tam) pētnieki pārbaudīja sieviešu koncentrēšanās spējas.
Vēlme izvēlēties pārstrādātu ēdienu var būt lielāka stresa iespaidā, taču sekot tai nav labākā izvēle. Papildus tam, ka šāds ēdiens ietekmē spēju koncentrēties, tas var arī palielināt iespēju iedzīvoties trauksmē un depresijā un veicināt zarnu disfunkcijas.
“Kad cilvēki ir satraukti, daudzi meklē ēdienu, kas bagātīgi satur piesātinātos taukus, kas ir krietni vilinošāks par brokoļiem,” saka pētniece Dženisa Kīkolta-Gleizere.
Pētnieki arī norāda uz saistību starp zarnām un smadzenēm, un cilvēkiem, kam ir kādas problēmas ar zarnu darbību, negatīvo neveselīgā ēdiena izvēles ietekmi varētu sajust vēl akūtāk.
Pētniekiem nav skaidrs, kā minētie efekti varētu izpausties ārpus laboratorijas sienām, bet tie varētu ietekmēt veidu, kā mēs izturamies un sadarbojamies ar citiem.