foto: LETA
Pavļuts: Vakcinācijas birojam jābūt gatavam izvērst maksimālu vakcinēšanas jaudu
Esi vesels
2021. gada 22. janvāris, 16:20

Pavļuts: Vakcinācijas birojam jābūt gatavam izvērst maksimālu vakcinēšanas jaudu

Jauns.lv / LETA

Pēc tam, kad Latvijā būs saņemtas lielākas Covid-19 vakcīnu piegādes, arī jaunajam Vakcinācijas projekta birojam jābūt gatavam izvērst maksimālu vakcinēšanas jaudu, šodien preses konferencē pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Veselības ministrs akcentēja, ka pienākums šogad ir pēc iespējas agrāk vakcinēt teju pusotru miljonu Latvijas iedzīvotāju.

"Ar milzīgu nepacietību" tiek gaidīts 29.janvāris, kad tiek solīts Eiropas Zāļu aģentūrā piekrist reģistrēt "Astra Zeneca" vakcīnu, norādīja Pavļuts. Viņš pavēstīja, ka tiek izdarīts ļoti liels spiediens uz ražotājiem un piegādātājiem, lai "Astra Zeneca" vakcīnas tiktu piegādātas iespējami agrāk pēc gaidāmā lēmuma par to reģistrēšanu.

"Tas nozīmē, ka mums, arī jaunajam Vakcinācijas birojam, jābūt gataviem izvērst maksimālu jaudu, lai, šīm kravām nonākot Latvijā, mēs tiešām pēc iespējas ātri varētu vakcinēt Latvijas iedzīvotājus," akcentēja veselības ministrs.

Prioritārās grupas, kurām primāri būs iespēja vakcinēties, paliek līdzšinējās, skaidroja Pavļuts. Viņš norādīja, ka ir jāpabeidz mediķu vakcinēšana, kas pašlaik ir pusē. Pēc iespējas agrāk jāsāk no saslimšanas Covid-19 neaizsargātāko cilvēku - sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku vakcinēšana, pauda politiķis.

Pavļuts norādīja, ka Latvijas medicīnas iestādes ir spējīgas vakcinēt lielu cilvēku skaitu un iepriekšējie aprēķini liecina, ka nedēļā ir iespējams veikt 65 000 vakcinēšanas nedēļā, un privātās medicīnas iestādes ir norādījušas, ka pieejamā vakcinēšanas jauda ir vēl lielāka.

Atbildot uz jautājumu, cik vakcinēšanās būs iespējams veikt jau nākamajā dienā pēc tam, kad nākotnē tiks saņemtas, piemēram, vismaz 50 000 vakcīnu, veselības ministrs skaidroja, ka nākamnedēļ ir jāpabeidz darbs pie pilnveidotā vakcinācijas plāna, kurā, visticamāk, būšot atbildes uz šo jautājumu.

Arī izraudzītā Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča norādīja, ka sīkāka informācija būs detalizētā vakcinācijas plānā un ka mērķis ir uzreiz pēc vakcīnu saņemšanas tās likt lietā un nodrošināt vakcināciju. Nākamnedēļ birojs strādās, lai jau secīgi saliktu laika plānus, lai būtu elastība un varētu uzreiz ātri reaģēt, pauda jaunā Vakcinācijas projekta biroja vadītāja.

Iepriekš janvāri paredzētā nelielā "Moderna" vakcīnu piegāde aizkavēsies par nedēļu, bet Latviju drīzumā sasniegs, pastāstīja Pavļuts. Iepriekš bija plānots, ka nedēļā no 25.janvāra tiks saņemta "Moderna" vakcīnu piegādi - 2400 devas.

Kā ziņots, izskatot 416 pretendentu pieteikumus, Veselības ministrija ir izveidojusi Vakcinācijas projekta biroja komandas kodolu, kurā strādās pieci darbinieki, bet komandu vadīs Juhņēviča, kurai ir ilggadīga pieredze nacionāla mēroga pārnozaru projektu vadībā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās