foto: Pexels.com
Tas apgāž iepriekš dzirdēto - izpētīts, cik patiesībā maz minūšu dienā jāpasporto, lai dzīvotu ilgāk
Esi vesels
2021. gada 7. janvāris, 12:35

Tas apgāž iepriekš dzirdēto - izpētīts, cik patiesībā maz minūšu dienā jāpasporto, lai dzīvotu ilgāk

Jauns.lv

Nevar noliegt, ka aizvadītais 2020. gads daudziem ir bijis īpaši mazkustīgs, turklāt liela daļa pētījumu biedē, ka ilga sēdēšana nodara milzu kaitējumu veselībai.

Tomēr šis gads nāk ar iepriecinošu vēsti - Norvēģijas Sporta medicīnas skolas pētnieki atklājuši, ka pat nieka 11 sportiski aktīvas minūtes dienā var kopumā uzlabot izredzes nodzīvot garāku un veselīgāku mūžu.

Iepriekš dzirdēts par vairākiem pētījumiem, kuros secināts, ka reāla labuma gūšanai cilvēkam ikdienā aktīvi vingrojot būtu jāpavada 60 līdz 75 minūtes. Tomēr jaunākajā pētījumā, kas publicēts arī medicīnas žurnālā "British Journal of Sports Medicine", norādīts, ka iepriekš saņemtie dati balstīti uz pašu pētījuma dalībnieku sacīto un nereti cilvēki nepareizi interpretējuši savu faktisko aktivitāšu ilgumu.

Pieņemot objektīvāku pieeju, Norvēģijas Sporta medicīnas skolas zinātnieki savā pētījumā izmantoja aktivitātes monitoringu, lai sekotu līdzi pētījuma dalībnieku fiziskajai slodzei un mazkustībai.

Rezultāti parādīja, ka dalībnieki, kuri vingroja 35 minūtes dienā, novēroja vislielāko statistisko atšķirību dzīves ilguma ziņā. Bet pat tik niecīgs laiks kā 11 minūtes mērenu vingrinājumu, kas pielīdzināms sparīgai pastaigai, arī atstāja manāmu pozitīvu ietekmi.

Sēdēšanas ilgums ikdienā neietekmēja rezultātu.

Šie rezultāti ir iepriecinoši, jo pārsvarā ikviens var veltīt 11 minūtes laika ikdienā, lai izkustētos, bet 35 minūtes ilgi vingrinājumi katru dienu veselību uzlabos vēl manāmāk.

Vienkāršākais veids, kā pavadīt aktīvi 11 minūtes, ir doties aktīvā pastaigā. Savukārt, ja sportot gribas mājas apstākļos, pietiks ar trīs aktīvām vingrošanas minūtēm četras reizes dienā, piemēram, veicot vismaz 10 pietupienus, atspiedienus un skrienot uz vietas.

Jāatgādina, ka ļoti aktīva ikdienas nodarbe var būt arī dejošana.