Esi vesels
2020. gada 21. decembris, 08:56

Jauno ārstu pārstāvis atklāj, kāds medicīnas personāla iztrūkums Covid-19 pandēmijas laikā vērojams Latvijā

Jauns.lv / LETA

Covid-19 pacientu aprūpei Rīgā un tās apkārtnē visvairāk trūkst medicīnas māsu, māsu palīgu un sanitāru, kamēr Latvijas reģionos izteiktāk ir jūtams sertificētu ārstu trūkums, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Artūrs Šilovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka, atnākot Covid-19 krīzei, ārvalstīs darbam centrālajās slimnīcās bieži tika piesaistīti mediķi no reģionālajām ārstniecības iestādēm, bet Latvijā šādas iespējas faktiski nav, jo vairums mediķu, kas dzīvo ārpus Rīgas, jau līdz šim ir strādājuši vairākās darbavietās.

Šilovs norādīja, ka starp Covid-19 nodaļās strādājošajiem mediķiem informācijas apmaiņa ir ļoti apjomīga, dinamiska un regulāra, taču sava veida "informācijas vakuums" mēdzot veidoties starp tiem kolēģiem, kuri ikdienā ar Covid-19 pacientiem nestrādā. Tāpēc esot ļoti svarīgi parūpēties par to, lai mediķi, kuri pagaidām ikdienā vēl nestrādā ar Covid-19 pacientiem, būtu gatavi to darīt, tiklīdz radīsies tāda nepieciešamība.

foto: Ekrānuzņēmums
Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Artūrs Šilovs.

"Jāsaka arī, ka tas materiālu apjoms, kas jau bija sagatavots, ko mēs paši varam apgūt patstāvīgi, ir diezgan apjomīgs. Tas varbūt kaut kur bija pazudis pavasara pirmajā vilnī, bet mēs arī paši to noteikti plānojam aktualizēt. Rīgas Stradiņa universitāte šajā jautājumā arī ir pieslēgusies," par mediķu izglītošanu Covid-19 pacientu ārstēšanā stāstīja Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs.

Runājot par rezidentu piesaistīšanu ar jauno koronavīrusu sasirgušo pacientu ārstēšanā, Šilovs norādīja uz problēmu, ka daudziem jaunajiem ārstiem mēneši, kas pavadīti tiešā cīņā ar Covid-19, būs jāatskaita no rezidentūrā pavadītā laika. "Piemēram, manā rezidentūrā radioloģijā nav paredzēts, ka es kādu laiku strādāju infekcijas slimību vai terapijas nodaļā, tāpat kā ķirurģijas specialitātes rezidentiem. Tas nozīmē, ja es, piemēram, 3-4 mēnešus tur pavadīšu, jāsecina, ka diemžēl būtu jāpagarina rezidentūras ilgums, jo tas īsti neatbilst tām kompetencēm, kādām ir jābūt manas rezidentūras ietvaros. Starptautiski tas viss diemžēl jau notiek - daudzas rezidentūras ir apstādinātas, iesaldētas," atzina Šilovs.

Viņš piebilda, ka mediķu trūkums Latvijā nav nekas jauns, līdz ar to nekas īpaši nebūtu mainījies, ja ārkārtas situācija veselības aprūpes nozarē tiktu izsludināta agrāk vai vēlāk.