foto: unsplash.com
Vēl saglabās līdzšinējo pieeju veselības aprūpes finansēšanā
Foto ilustratīva nozīme.
Esi vesels
2020. gada 17. decembris, 12:59

Vēl saglabās līdzšinējo pieeju veselības aprūpes finansēšanā

Jauns.lv

Saeima ceturtdien, 17.decembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā. Ar tiem iecerēts noteikt, ka iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros līdz 2022.gadam būs pieejami tāpat kā līdz šim - neatkarīgi no veiktajām iemaksām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iepriekš plānotā tā saucamo divu veselības aprūpes pakalpojumu “grozu” ieviešana paredzēja atšķirīgu pieeju veselības apdrošināšanai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicējiem, taču šāds dalījums nav uzskatāms par objektīvu un samērīgu, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori Veselības ministrijā. 

Ar likuma grozījumiem plānots saglabāt obligāto veselības apdrošināšanu, vienlaikus paplašinot personu loku, kuras ir pakļautas obligātai veselības apdrošināšanai, proti, valsts obligātai veselības apdrošināšanai pakļaut visus valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicējus, kā arī tās personas, kuras nemaksā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas vai nav pakļautas valsts obligātai veselības apdrošināšanai no valsts puses.

Ar grozījumiem plānots arī papildināt likumu ar jaunām personu grupām, kurām būs tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros, neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Tās būs šādas personas, kuras uzturas ārvalstīs - diplomātisko un konsulāro dienestu pildošas personas laulātais, dienesta pienākumus pildoša karavīra laulātais un Eurojust pārstāvja laulātais.

Ar grozījumiem paredzēts arī par gadu pārcelt normu, kad no pacienta līdzmaksājuma ir atbrīvojamas personas, kurām ir noteikta II grupas invaliditāte.

Vienlaikus Saeima lēma pagaidām nepapildināt likumu ar kritērijiem līgumu slēgšanai par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu, kā arī kritērijiem veselības aprūpes pakalpojumu iekļaušanai valsts apmaksājamo veselības aprūpes pakalpojumu klāstā, kā bija plānots iepriekš. Kā informēja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride, šo jautājumu komisija plāno detalizētāk apspriest ar ekspertiem un nākamgad iekļaut savā darba kārtībā.

Likumprojekts paredz noteikt uzdevumu Ministru kabinetam līdz 2021.gada 30.aprīlim izstrādāt un iesniegt Saeimā likumprojektu par vienota valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojuma apjoma un visaptverošas valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu.

Grozījumi Veselības aprūpes finansēšanas likumā stāsies spēkā 2021.gada 1.janvārī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās