foto: LETA
Valdība piešķir finansējumu papildu Covid-19 gultas vietu izveidei
Dzīvības loterija
2020. gada 8. decembris, 18:01

Valdība piešķir finansējumu papildu Covid-19 gultas vietu izveidei

Jauns.lv / LETA

Lai nodrošinātu Covid-19 pacientu ārstēšanu slimnīcās, valdība šodien lēma piešķirt papildu 8,19 miljonus eiro, lai izveidotu jaunas gultas Covid-19 pacientiem, pārprofilētu jau slimnīcās esošās gultas, kā arī nodrošinātu papildu nepieciešamo aprīkojumu.

Kā informēja Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne, šobrīd pacienti ar pamatdiagnozi Covid-19 tiek stacionēti desmit slimnīcās - trīs klīniskās universitātes slimnīcās un septiņās reģionālajās slimnīcās.

Šajās slimnīcās pieejamie resursi tiek regulāri uzraudzīti un nepieciešamības gadījumā iespēju robežās tiek izvērstas papildus gultas Covid-19 pacientu ārstēšanai. Kopumā patlaban no 796 jau pieejamām gultām Covid-19 pacientu ārstēšanai, aizņemtas bija 581 jeb 73%.

Vienlaikus daļa Covid-19 pacientu atrodas arī citās specializētajās ārstniecības iestādēs, piemēram, psihoneiroloģiskajās slimnīcās.

Tāpat slimnīcas turpina gultas vietu pārprofilēšanu. Kopumā otrdien stacionāros atrodas 709 Covid-19 pacienti, no kuriem 42 cilvēkiem veselības stāvoklis ir smags.

Ministrijas prognozes liecina, ka tuvākajā laikā būtiski pieaugs stacionēto pacientu skaits ar Covid-19, jo iepriekšējās nedēļās ir palielinājies saslimušo cilvēku skaits.

Epidemioloģiskās prognozes liecina, ka šobrīd ir nepieciešams veikt papildu pasākumus, lai nodrošinātu Covid-19 pacientu veselības aprūpi, tai skaitā izvērstu papildu gultas Covid-19 pacientu ārstēšanai un nodrošinātu slimnīcas ar nepieciešamajām medicīniskajām iekārtām un medicīniskajām ierīcēm Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Tāpat nepieciešami resursi, lai slimnīcās veiktu pasākumus infekcijas ierobežošanai.

No šodien piešķirtajiem līdzekļiem 7,6 miljoni eiro tiks izmantoti papildus medicīnisko iekārtu un medicīnisko ierīču iegādei un to nomaiņai, kā arī dezinfekcijas līdzekļu iegādei.

Plānots iepirkt medicīniskās iekārtas un ierīces Covid-19 pacientu ārstēšanai un diagnostikai, mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, kā arī medicīniskās iekārtas, kas ļauj sekot līdzi pacienta veselības stāvokļa izmaiņām, pacientam atrodoties intensīvajā terapijā.

Tāpat tiks iepirktas medicīniskās iekārtas, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu vienlaicīgu vairāku medikamentu un infūzijas šķīdumu administrēšanu Covid-19 pacientiem ar būtiskām komplikācijām, kā arī dezinfekcijas iekārtas un līdzekļi.

Tāpat aptuveni 370 000 eiro tiks novirzīti 52 gultu izveidei un esošo Covid-19 pacientu gultu papildu aprīkojumam, atbilstoši esošajam un papildus prognozētajam pacientu skaitam.

Tikmēr apmēram 150 000 eiro tiks virzīti Covid-19 pacientu nodaļas izveidei ar 15 gultām Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības slimnīcā Balvos. Veselības ministrija ir apzinājusi slimnīcas un ņemts vērā, ka slimnīca Balvos šobrīd ir ātri pielāgojama Covid-19 pacientu uzņemšanai un ārstēšanas nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka pirmdien Latvijā atklāti 584 jauni Covid-19 gadījumi, savukārt 16 sasirgušie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Šis ir līdz šim lielākais Latvijā vienā diennaktī mirušo Covid-19 pacientu skaits. Līdz šim kopumā mirušas 288 personas, kurām bija apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 9764 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 6%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 22 104 cilvēki. Aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās ar Covid-19 Latvijā saslimuši 8411 cilvēki, savukārt pārējos saslimušos SPKC klasificē kā izveseļojušos.