foto: EPA/Scanpix
Zinātnieki: Covid-19 pacientu asins ainā redzamas izdzīvošanas iespējas
Dzīvības loterija
2020. gada 8. decembris, 05:35

Zinātnieki: Covid-19 pacientu asins ainā redzamas izdzīvošanas iespējas

Jauns.lv

Zinātnieki izstrādājuši asins paraugu testu, kas parādot, vai Covid-19 pacientiem neilgi pēc simptomu parādīšanās būs nepieciešama aprūpe intensīvās terapijas nodaļā, raksta "The Guardian".

Fotostāsts. Covid-19 pacientu ārstēšana stacionārā "Gaiļezers"

gallery icon
36

Bioķīmijas fakultātes pasniedzējs Markuss Ralsers, kurš strādā Fransisa Krika Institūtā Londonā un Šaritē-Berlīnes Universitātes slimnīcā šī gada sākumā kopā ar kolēģiem identificēja 27 dažādas olbaltumvielas jeb proteīnus Covid-19 pacientu asinīs. Pētnieki novēroja sakarības starp olbaltumvielām un slimības smaguma pakāpi. Kopš tā laika pētnieki ir sekojuši 160 Covid-19 pacientu asins ainas izmaiņām, lai noskaidrotu, vai ar izmaiņām olbaltumvielu ainā var paredzēt slimības progresēšanu.

Testa izstrādātāji cer, ka asins paraugu testu varētu apstiprināt lietošanai slimnīcās, tādējādi palīdzot ārstiem ātrāk pieņemt lēmumu par to, kuriem Covid-19 pacientiem ir nepieciešama pārvietošana uz intensīvās terapijas nodaļu. Tests varētu arī stiprināt ārstu pārliecību, pieņemot sarežgītus lēmumus, piemēram, laikā, kad slimnīcas gultasvietu kapacitāte tuvojas pārslodzei.

Olbaltumvielu testa mērķis ir sniegt ārstiem "digitālu attēlu" par to, cik patiesībā slims ir pacients, jo to nevar pateikt, vienkārši uz viņu paskatoties.

Kā piemēru pētnieki min ar Covid-19 pacientiem novēroto "priecīgo hipoksiju", kas nozīmē, ka pacients sākotnēji jūtas samērā labi, bet tad, negaidot, situācija strauji pasliktinās. 

Hipoksija apzīmē patoloģisku stāvokli, kas iestājas situācijā, kad atsevišķiem orgāniem, audiem vai visam organismam trūkst skābekļa. 

"Izrādās, ka šiem pacientiem salīdzinoši agri rodas iekaisums, kā līmeni iespējams nomērīt asinīs," stāsta profesors Ralsers. "Smagos Covid-19 gadījumos svarīga ir katra diena, un tiem cilvēkiem, kuriem nepieciešama intensīva aprūpe, tā ir jāsaņem pēc iespējas ātrāk, jo tas ievērojami palielina viņu izdzīvošanas iespējas."

Lai gan ir maz ticams, ka šādas asins analīzes reiz tiks izmantotas, lai diktētu, kuriem pacientiem jāpiešķir vieta intensīvās terapijas nodaļā, tās varētu sniegt papildu datus, palīdzot informēt ārstus, kuriem jāpieņem šis smagais lēmums.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon
44

Olbaltumvielas asinīs tiek mērītas, izmantojot instrumentu, ko sauc par masas spektrometru. Tas var noteikt simtiem līdz tūkstošiem olbaltumvielu klātbūtni paraugā.

Līdz šim jaunatklātais tests pareizi noteicis slimības attīstību 24 smagi slimiem Covid-19 pacientiem. Pētnieki pareizi noteikuši iespējamo letālo iznākumu pieciem pacientiem, kuri diemžēl arī slimības dēļ miruši, kā arī atveseļošanos 18 no 19 pacientiem.

"Mēs varam precīzi paredzēt, kuriem pacientiem būs nepieciešams papildu skābeklis vai pieslēgšana pie plaušu ventilatora, un mums ir arī marķieri pacientiem, kuru veselība sākotnēji ir apmierinoša, bet kuru stāvoklim ir liels risks pasliktināties," sacīja Ralsers, kura pētījums pagaidām ir publicēts tikai melnrakstā.

Nākamais solis ir asins analīžu testa apstiprināšana Lielbritānijas, ASV un Vācijas slimnīcās. Paredzams, ka pētījumi šajā slimnīcās sāksies nākamajās nedēļās, un pēc tam dati tiks iesniegti veselības regulatoriem, kuri lems par testu plašāku pieejamību.

Jānorāda gan, ka, lietojot šādu testu, ir jāņem vērā arī tas, ka asinīs cirkulējošās olbaltumvielas lielā mērā ir atkarīgas arī no pacienta vecuma un iepriekš lietotajām ārstēšanas metodēm.

Zinātnieki cer, ka šis tests varētu pavērt plašāku ceļu proteomikas izmantošanai slimnīcās. Piemēram, citi pētnieki strādā pie proteomisko testu izstrādes, kas varētu prognozēt slimības iznākumu vēža pacientiem, pacientiem ar 2.tipa cukura diabētu, kā arī neirodeģeneratīvām slimībām, tostarp Alcheimera slimību.